ALİKEV Genç Sanatçı Fonu sergisi 22 Aralık'ta açılıyor

ALİKEV'in, genç sanatçılara destek olmak üzere hayata geçirdiği Genç Sanatçı Fonu, 2023 yılında “tanıklık” temasıyla dördüncü dönemini tamamlıyor.

Fon kapsamında düzenlenen sergi, 22 Aralık 2023 – 20 Ocak 2024 tarihleri arasında Karşı Sanat Çalışmaları'nda ziyaretçileriyle buluşacak. Sergide 12 genç sanatçının belgesel, resim, kukla, müzik, performans gibi pek çok farklı disiplinde çalışması yer alacak.
 
Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV) tarafından özellikle sosyal ve ekonomik sermayeden yoksun, sivil toplum ve kültür sanat kurumlarında yeterince temsil edilmeyen genç sanatçıları desteklemek amacıyla kurulan Genç Sanatçı Fonu'nun (GSF) sergi açılışı 22 Aralık'ta gerçekleşecek. Bu yıl “tanıklık” temasıyla düzenlenen ve 12 gencin eserlerinin yer aldığı sergi 20 Ocak'a kadar ziyaret edilebilecek.
 
“Birbirimizle konuşmaya, birlikte üretmeye ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz”
Bu yılki tema özelinde açıklama yapan program yürütücüsü Şeyma Keskin şunları dile getirdi: “6 Şubat sabahı itibarıyla yaşanan yıkımla dilin sınırlarının zorladığı, mevcut ifade biçimleriyle idrak ettiğimiz hakikati anlatmakta zorlandığımız bir dönemin daha içinde bulduk kendimizi. Hem depremden etkilendik hem de etkilenenlerle ve onlar için çalışmaya gayret eden bir haldeyiz. Yaşadıklarımızın ağırlığı görüş mesafemizi daraltsa da biraz uzaktan bakınca görüyoruz ki insanlık tarihi benzeri yıkımlara birçok kez maruz kalmıştır. Bu yıkımlardan toplumların nasıl çıktığı; hangi mitler, hikayelerin günümüze taşındığı ve hakikat adalet arayışı da insanlık görevi, mirası olarak birikerek yeni nesillere taşınmıştır. İhmaller sonucu felakete dönen doğa olayları, pandemi, ekonomik, siyasi krizlerde daima mevcut sorunları daha da derinleşen ve bir kez daha görünmez kılınan gençlik kesimlerinin tanıklığını önemsiyoruz. 

Yıkımlar kadar mücadeleyi ve kazanımları da konuşmayı geleceğin inşası için gerekli görüyoruz. Unutmamak, hatırlamak, adalet ve hakikati açığa çıkarmak için birbirimizle konuşmaya, birlikte üretmeye ihtiyacımız olduğuna inanarak bu yıl GSF'de ‘tanıklık' teması etrafında buluşuyoruz. Bu sergiyle geçmişten bugüne tanığın suskunluğunu bozacak bir vesile ve sözü elinden alınanlara güvenli ifade alanı açabileceğimizi umuyoruz. Sizleri de tanıklıkların sesini duymaya davet ediyoruz.”
 
Sergide yer alan sanatçılar ve eserleri:
Alihan Erdoğan & Ezgi Ceylan : Duvarlar Bile Biliyor: İmroz Şarkıları , Müzik
Anet Sandra Açıkgöz: Füg, Videoart
Dilan Mine Uğurlu: Fırtına Habercisi, Kukla
Ebru Aksoy: İki Dudak Arasında, Belge film
Ecre Begüm Bayrak: Yağmurlar Yağdığı Zaman, Sinema
Gamze Çiçek: Tohumları Saklayanlar, Kolaj
Hazal Beril Çam: Sinek Gibi, Sinema
Mavi Melike Çatkın: Çatlakların Sesi, Enstalasyon
Özlem Köse: Sızıntı, Enstalasyon
Seyhan Yegin: Dejavu, Dijital Sanat
Suhan Lalettayin & Hakan Öktem: ŞİİR YAZ!, Video Şiir
Yazı Ece Köz & Nur Bardakçı: Oradaydım, Performans / Video Enstalasyon 
 
Küratörler: Deniz Zeybek & Sena Tural
 
Genç Sanatçı Fonu nasıl ortaya çıktı?
Genç Sanatçı Fonu (GSF), 2018 yılından bu yana sanatçı veya kendini sanatçı olarak tanımlamayan ancak üretim yapan gençlere maddi destek, atölyeler ve dönem sonunda karma sergi içeren bir program olarak devam ediyor.
Sivil toplum ve kültür sanat kurumlarında yeterince temsil edilmeyen, sosyal ve ekonomik sermayeden yoksun, eğitim, sosyal adalet ve cinsiyet kimliği/cinsel yönelimi gibi konularda toplumsal hayatta zorluklarla karşılaşıyor. Bu duruma bir cevap ve çözüm önerisi olarak Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), gençlere, yönetimde ve üretimde söz sahibi olabilecekleri bir program sunuyor. Genç Sanatçı Fonu ile rekabet değil dayanışmayı örgütleyen, özgür bir üretim alanı açmaya çalışıyor.
 
GSF, farklı üretim pratiklerinden genç sanatçıları destekleyerek genç sanatçıların kültürel hayata katılımını destekliyor. ALİKEV, GSF ile gençliğin sanat yoluyla kendini ifade edilebileceği bir alan yaratmayı hedefliyor. Genç sanatçıların ve eserlerinin görünürlüğünü artırmak için sergi ve gsf.alikev.org platformunu genç sanatçılara açıyor. Genç sanatçılara fikirlerini sanat eserine dönüştürmeleri için ihtiyaç duydukları finansal desteği sağlamanın yanı sıra, genç sanatçılar ile sanat profesyonellerini buluşturarak deneyimlerini paylaşmaları için alan yaratıyor.
 
Bugün; GSF, sanatsal üretim sürecini çeşitli atölye, faaliyetleriyle de destekleyerek daha güçlü ve daha kolektif olarak yoluna devam ediyor. Yeni hayata geçirilen GSF Ağı ile genç sanatçıların arasında kolektif üretim arayışlarını desteklemek, daha kalıcı ve sürdürülebilir ilişkiler kurmak amaçlanıyor. Ağın sanatçı haklarını koruyan ve genç dostu bir fon modelinin tasarımında da önemli bir rol oynaması öngörülüyor.
 
GSF dördüncü yılını geride bırakırken, GSF Etki Raporu ve Strateji Belgesi ile hem geçmişten öğreniyor hem de geleceğe hazırlanıyor. Kamuoyu ile paylaşılacak bu çalışma sayesinde fonun çalışma modelini paydaşların katkısıyla geliştirmek mümkün olacak.  Bu çalışma ayrıca, sivil toplum örgütlerinin gençler için hak temelli ve özgür üretim alanları yaratmak amacıyla sunduğu destekleri de tartışmayı hedefliyor.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sosyal medya bu çantanın rengini tartışıyor
Sosyal medya bu çantanın rengini tartışıyor