Zeytindostu Derneği, Yeni Yönetim Kurulu Göreve Başladı.

Dernek Başkanı Dr. Fügen Durlu Özkaya, zeytincilik ile ilgili kaliteyi ön plana çıkaran temaların yer alacağı 2022 yılını kapsayan takvim çalışmalarının başladığını söyledi.

Pandemi nedeniyle ertelenen, dernek genel kurullarının yapılmaya başlanmasıyla 27 Ağustos Cuma günü Zeytindostu Derneği yönetim, denetim ve disiplin kurullarının seçimlerini gerçekleştirdi.

Seçimler sonucunda Prof. Dr. Fügen DURLU ÖZKAYA (Yönetim Kurulu Başkanı), Hilmi YILDIRIM (Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Bilge Çınar ERTEM (Sayman), Seçil TİRELİ (Genel Sekreter), Hakan GÖKALP (Üye), Ferudun KAYKI (Üye), Aslı BOZKURT BİÇER (Üye), Erdoğan ŞENTÜRK (Üye) ve Mustafa ÖZ (Üye) yönetim kurulunda görev aldılar.

Ülkemizde hem üretici, hem de tüketicileri farkındalık eğitimleri ile zeytin ve zeytinyağı konusunda bilinçlendirmeye devam edeceklerini kaydeden Zeytindostu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, bu eğitimleri tüm katılımcıların sağlığını ön planda tutacak şekilde dijital ortama taşıyacaklarını, eğitimlere katılmak isteyenlerin internet sitesindeki iletişim bilgilerini kullanarak Derneğe başvuruda bulunmalarının yeterli olduğunu belirtti.

Özkaya, zeytincilik ile ilgili kaliteyi ön plana çıkaran temaların yer alacağı 2022 yılını kapsayan takvim çalışmalarının başladığını ve bu çalışmaların kaliteye önem veren firmaların katılımıyla gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Yangınlarda da üreticinin yanındayız

Prof. Dr. Durlu Özkaya, “Yangınlardan etkilenen bölgelerde çeşitli kurum ve kuruluşlar ile işbirliği içerisinde yanan zeytin ağaçlarının kesilmeden hayata döndürülmesi için bilim kurulumuzla çalışmalar yapacağız. Pek çok ağacın aksine, zeytin ağacının kökünde oluşturduğu yumrusu, ona yangına rağmen yaşamına devam etme imkânı veriyor. Eğer yumru sıcaktan ve alevlerden zarar görmemişse toprak üstündeki tüm dalları yansa bile zeytin ağacı yeniden sürgün verecektir. Yangından ister az, ister çok zarar görmüş olsun, tüm zeytin bahçelerinde ağaçlara hiçbir uygulama yapmadan beklemeyi, mümkünse sulama yapmayı, zarar görmeyen dokulardan yeni sürgün oluşumu ile ağacın gelişimini takip etmeyi, bu gelişime göre ilerleyen dönemlerde bakım faaliyetlerinin sürdürülmesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

Yerel çeşitlerimizi korumalıyız

Durlu Özkaya, yangınların ardından muhtelif sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştirmeyi planladıkları fidan dikim kampanyalarında yerel çeşitlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine, fidan üretiminin çoğunlukla kolay köklenen çeşitler üzerinden gerçekleştirildiğine, ancak kolay köklenen çeşitlerin farklı iklim koşullarına aynı şekilde yanıt vermediğine, yeni kurulacak zeytin bahçelerinde çevre, toprak yapısı, iklim gibi özelliklerin yanı sıra yerel çeşitlerin kullanılmasının önemine değinerek fidan üreticilerini yerel çeşit zeytin fidanlarını daha çok üretmeye davet etti. Yerel zeytin çeşitlerinin içindeki minör bileşenler ile sağlık alanında keşfedilecek pek çok imkan barındırdığını, üniversitelerin ve kamu kurumlarının işbirliği içinde bu alanda çalışmalarının önemini vurguladı.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,
İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,