Yeni torba yasayla internete de zam geliyor

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın dün açıkladığı torba yasa düzenlemesinde Özel İletişim Vergisi (ÖİV)'ne de 'ayar' geliyor. Yeni zamlara göre internet faturaları ve cep telefonları zamlanacak.

2018 yılı Türkiye için vergi yılı olacak. Sigara sarma kağıdından binek otomobile kadar pek çok alanda artan vergi oranları, internet ve cep telefonlarını da etkiledi.

Hükümetin hazırladığı Torba Yasa düzenlemesi ile telekomünikasyon sektöründe tek Özel İletişim Vergisi’ne (ÖİV) geçiliyor. Yeni ÖİV oranı ile internet zammı geliyor. Peki yeni düzenlemeden cep telefonu kullanıcıları nasıl etkilenecek? Faturalar düşecek mi? Yoksa artacak mı?

Mevcut durumda, cep telefonu görüşmelerini kapsayan mobil elektronik haberleşme kapsamındaki hizmetler yüzde 25, radyo ve televizyon yayınlarının uydu platformu ve kablo ortamından iletilmesine ilişkin hizmetler yüzde 15 ve kablolu, kablosuz ve mobil internet servis sağlayıcılığı hizmetleri de yüzde 5 oranında ÖİV’ye tabi tutuluyordu.

Hayatımıza 1999 Marmara Depremi ile geçici olarak girip, sonradan kalıcı hale dönüşen ÖİV’de yeni oran yüzde 7.5’te sabitlenecek.

Tek oran yüzde 7.5

Tek ÖİV oranı her ne kadar kamuoyunda, ‘faturalar düşecek’ olarak algılansa da, gerçekte durum biraz farklı… Çünkü yeni dönemde ay sonunda karşılaşacağınız faturayı, kullanım profiliniz belirleyecek.

Şöyle ki; eğer cep telefonunuzu daha çok sesli görüşme yapmak için kullanıyorsanız, ödeyeceğiniz ÖİV oranı yüzde 25’ten yüzde 7.5’e inecek. Ancak çoğu kullanıcının olduğu gibi mobil internet tüketiminiz daha ağırlıkta ise ödeyeceğiniz ÖİV oranı yüzde 50 artmış, dolayısıyla aylık faturanız da zamlanmış olacak. Çünkü, internet kullanımından alınan ÖİV oranı yüzde 5’ten, yüzde 7.5’e çıkacak.

Gelelim, sabit internet faturalarına… Bu aboneler için de ÖİV oranı yüzde 5’ten, yüzde 7.5’e çıkarılıyor. Yani, ADSL/VDSL, fiber ve kablo internet kullanıcıları yeni düzenleme ile artık daha fazla ÖİV ödeyecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2017 yılı 2. Çeyrek verilerine göre Türkiye’de 76.6 milyon mobil abone bulunuyor. Bu abonelerin 55.3 milyonu mobil internet kullanıcısı. Dolayısıyla bu 55.3 milyon abonenin ödeyeceği ÖİV artacak.

Yine toplam sayıları 9.7 milyonu bulan ADSL/VDSL, fiber ve kablo internet abonelerinin internet kullanımlarından alınan ÖİV de aynı şekilde yüzde 50 zamlanacak. Sonuç itibarıyla Türkiye’de 66 milyonu bulan internet kullanıcısının faturası yeni düzenleme ile artmış olacak.

Gelin kafaları karıştıran bu vergi durumunu bir örnekle inceleyelim:

GSM operatörlerinden mobil internet, SMS ve de konuşma içeren aylık 55 TL’lik bir paketinizin olduğunu varsayalım. Mevcut durumda, bu 55 TL’nin 11 TL’si vergi kesintileriyle devlete gidiyor. Yeni ÖİV oranlarıyla bu tutar 12 TL’yi aşacak.

Sonuç itibarıyla hükümetin bu adımı ile internet kullanan cezalandırılacak, sadece sesli görüşme/konuşma yapanlar ödüllendirilmiş olacak. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Akıllı telefonunu değiştirmek isteyenler için... (Piyasadaki en akıllı ve en ucuz cep telefonu modelleri)
Akıllı telefonunu değiştirmek isteyenler için... (Piyasadaki en akıllı ve en ucuz cep telefonu modelleri)