TMMOB (Makina Mühendisleri Odası)'ndan LGP'li araç uyarısı

Geçtiğimiz gün İstanbul Bayrampaşa'da alev alan LGP yakıtlı aracın yaydığı tehlikeye dikkat çeken TMMOB İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, 12 Eylül 2017 tarihinde İstanbul Bayrampaşa’da LPG’li bir aracın seyir halinde yanmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

 

İSTANBUL’DA LPG’li ARAÇLAR TEHLİKE SAÇIYOR!

 

Son dönemde sıklıkla karşılaştığımız üzere 12 Eylül 2017 tarihinde LPG’li bir aracın seyir halindeyken alev aldığı ve tamamen yandığı basında yer almıştır. Aracın LPG sızdırmazlık kontrolünü sistemimizden bilgilerini kontrol ettiğimizde, son olarak 2012 yılında odamıza başvurarak sızdırmazlık raporu aldığı, sonrasında ise bir daha sızdırmazlık raporu almaya gelmediği görülmüştür. Bilindiği üzere, 2011 yılının sonlarında Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı değişiklikler ile LPG sistemi tescil edilmiş araçların genel muayene öncesinde sızdırmazlık raporu alma zorunluluğu ortadan kaldırılmış, muayene istasyonlarında ağır kusurdan hafif kusura dönüştürülmüştür.

 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre (TUİK) LPG’li otomobil sayısı 10 yılda yaklaşık 2,5 katına çıkarak, 1 milyon 826 bin 126'dan 4,5 milyona ulaşmıştır. Odamızın kayıtları incelendiğinde ise, LPG’li araç sayısındaki artış ile orantılı olarak sızdırmazlık raporu verdiğimiz araç sayısında da sürekli artış olmuş ve 2011 yılında 50 bin yeni montaj olmak üzere 132 bin araca sızdırmazlık raporu verilmiştir. Sızdırmazlık raporunun hafif kusur olmasından sonra ise, rapor sayısı 2012 yılında 37 bin, 2013 ve takip eden yıllarda ise 20 bin sayılarına gerilemiştir.

 

Rakamlar açıkça göstermektedir ki, zorunlu olmadıkça, rapor almaya gelen araç sayısı büyük oranda azalmış, kamusal denetim sürecinde kontrol edilmeden trafikte seyahat eden araç sayısında büyük artış olmuştur.

Bununla birlikte, 2017 yılı haziran ayında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 2018 yılından itibaren uygulanmak üzere, sızdırmazlık raporu uygulaması tamamen ortadan kaldırılmış ve tadilat işlemini yapan firmaların kendi montajlarını denetleyecekleri bir sürece girilmiştir.

 

BEDELLER ÖDENMEDEN, ÇOK GEÇ OLMADAN UYARIYORUZ!

 

Yakıt Sistemi Tadilatı ciddiye alınması gereken önemli bir işlemdir. Yakıt sistemi tadilatı yapılmış araçların ilk kontrollerinde olduğu gibi, sonraki rutin kontrollerinde de uzmanı tarafından kamu yararına denetlenerek, hem araçların tekil olarak, hem de bütün bir sektörün denetimi titizlikle yapılmalıdır. Daha önce de önerdiğimiz gibi, yakıt sistemi tadilatı yapılan araçlar ilk kontrollerinde ve sonraki rutin muayene dönemlerinde, zorunlu olarak sızdırmazlık raporu almalı ve kamusal denetime tabii tutulmalıdırlar.

 

Aksi takdirde, çevreci ve ucuz olması bakımından kullanımını önerdiğimiz bu yakıtın, geçmişte de denetimsiz dönemlerde yaşandığı gibi, araçlarımızı, insan hayatını ve malını tehdit eden birer tekerlekli bombaya dönüştürdüğünü hep beraber üzülerek tecrübe etmeye devam ederiz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yönetmelik değişikliği ile sektörü denetleyen, koordine eden bu konuda yıllardır çalışan LPG sektörünün güvenli ve büyüyen bir sektör olmasını sağlayan Odamızı devre dışı bırakarak kamu sağlığını hiçe saymakta olduğunu, ciddi kazalara ve olası ölümlerin olacağını bilmelidir. Bakanlık geçmişten de ders alarak bu yönetmelik değişikliğini acilen geri çekmeli, insanların güvenliği ve sağlığı için LPG/CNG sektörünün ve ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak kamusal denetim uygulamasına geri dönülmelidir.

 

İbrahim M. Tataroğlu

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Dolunay'ın Bulut'u Alihan Türkdemir hakkında merak edilenler
Dolunay'ın Bulut'u Alihan Türkdemir hakkında merak edilenler