Tek yumurta ikizi nedir, Tek yumurta ikizi nasıl oluşur?

Dünyada gerçekleşen ikiz doğumların dörte birinde tek yumurta ikizi olarak bebekler dünyaya geliyor. Türkiye'de de oldukça fazla olan Tek yumurta ikizi nedir, Tek yumurta ikizi nasıl oluşur?

 Dünya üzerinde meydana gelen ikiz gebeliklerin dörtte birinde tek yumurta ikizleri görülmektedir. Peki, gerçek ikizler olarak da adlandırılan tek yumurta ikizleri nedir?

Tek yumurta ikizleri bir yumurta hücresi ile bir sperm hücresinin birleşmesi sonucunda oluşmakta ve zigot meydana gelmektedir. Bu durum standart bir gebelikte olduğu gibidir. Tek yumurta ikizleri gebeliklerini diğer gebeliklerden ayıran nokta ise hücrelerin bölünmesi ile birlikte başlamaktadır. Bu gebelik türünde meydana gelen ilk bölünmenin ardından 2 ayrı zigot oluşmakta ve bu zigotlar kendi içlerinde bölünerek büyümeye devam etmektedir. İlk bölünmenin 3 gün içerisinde meydana gelmesi durumunda iki ayrı plasenta ve iki ayrı bebek oluşmaktadır. Bölünmenin 4. günden sonra meydana gelmesi durumunda ise tek bir plasenta ve 2 ayrı bebek oluşmaktadır. Bölünmenin 8. günden sonra gerçekleşmesi durumunda ise yapışık ikiz ihtimali artmaktadır.

“Tek yumurta ikizleri nedir?” sorusunun ardından merak edilen diğer bir soru da “Tek yumurta ikizlerinin cinsiyetleri aynı mı olur?” sorusudur. Bu sorunun cevabı evettir. Tek yumurta ikizlerinin cinsiyet kodları aynı olduğu gibi, geri kalan tüm kodları da aynı olmaktadır. Tek yumurta ikizleri bu nedenle birbirlerinin doğal bir kopyası gibidirler. Hem karakteristik özellikleri hem de fiziksel özellikleri tümüyle aynı olmaktadır. Bununla beraber yapılan araştırmalar çevresel şartların insan kişiliği üzerinde ne kadar büyük bir etkiye sahip olduğunu da gözler önüne sermiştir. Tek yumurta ikizleri aynı özelliklere sahip olsalar da bu durum içinde bulundukları çevresel şartlara göre zamanla değişebilmektedir. Bu nedenle tek yumurta ikizleri ilerleyen yaşlarda tamamen farklı kişilik özelliklerine sahip olabilmektedir. Bu durum anne karnındaki süreçten itibaren başlamaktadır. Uyku süresi, pozisyon farklılıkları gibi etkenler dahi tek yumurta ikizlerinin birbirinden farklı bir karakter oluşturmalarında etkili olmaktadır.

“Tek yumurta ikizleri nedir?” ve “Tek yumurta ikizlerinin cinsiyetleri aynı mı olur?” sorularının ardından merak edilen diğer bir soru da tek yumurta ikizlerine sahip ebeveynlerin çocuklarını büyütürken nasıl bir yöntem izlemeleri gerektiği ile ilgilidir. Psikolojik ve sosyolojik açıdan aynı ortamda büyüyen ve fiziksel açıdan da aynı olan tek yumurta ikizlerine karşı anne ve babanın doğru bakış açısı ile yaklaşmaları gerekmektedir. İkizlere aynı kıyafetleri ve oyuncakları almak, aynı şekilde düşünmelerini, konuşmalarını ve davranmalarını bekleyerek devamlı aralarında kıyaslama yapmak, ikizlerin kendilerini bir birey olarak görmemelerine ve sosyal bozukluklar yaşamalarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle ikizleri ayrı birer birey olarak kabul etmek ve buna göre davranmak kişilik gelişimlerini son derece olumlu bir şekilde etkilemektedir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kardeş olduklarına şaşıracağınız ünlü isimler
Kardeş olduklarına şaşıracağınız ünlü isimler