SSK askerlik borçlanması nedir | Şartları nelerdir?

SSK askerlik borçlanması, hem Sosyal Sigortalar Kurumu içinde kaydı olup aynı zamanda askere gitmiş olan kişileri ilgilendiren bir konudur.

 SSK askerlik borçlanması, askere gidecek olan kişilerin askerlik dönemi boyunca SSK'ya yüklenen borç hesaplamasıdır.

Bilindiği gibi Sosyal Sigortalar Kurumu bünyesinden emekli olabilmek için belirli bir süre boyunca çalışmış olmak, prim biriktirmek gerekmektedir. Bu istenen primler yeterli sayıya ulaştığında kişi emekli olma hakkı kazanır. Fakat erkek bireyler askere gittiklerinde bu prim gün sayısında bir karışıklık yaşanabilmektedir. Bu nedenle akla SSK askerlik borçlanması konusu gelmektedir. Bu konu askerlik nedeni ile emekli olacakken, prim ve diğer durumlarında eksiklik görülen erkek bireylerin eksiklikleri borçlandırma yapması ile alakalıdır. Yazımızın devamında bu SSK ve SSK askerlik borçlanması hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de üç farklı çeşitte sosyal güvenlik hizmeti kullanılmaktadır. Bu sosyal güvenlik hizmetleri ise yine üç ayrı kuruluş tarafından verilmekteydi. Bahsettiğimiz bu üç ayrı kuruluş Sosyal Sigortalar Kurumu, Emekli Sandığı ve BAĞ-KUR şeklinde bilinir. Emekli Sandığı denilen kurum devlet bünyesinde çalışmakta olan kişilere sosyal güvence imkanı ve emeklilikten yararlanma hakkı tanıyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu yani diğer adıyla SSK da özel sektör bünyesinde çalışmakta olan kişilere, çalıştıkları yerdeki işverenleri aracılığı ile benzer bir sosyal güvence hizmeti sağlıyor. Özel sektör bünyesinde çalışmakta olan kişilerin işverenleri, SSK’ya yani Sosyal Sigortalar Kurumu’na düzenli olarak her ay prim dediğimiz ücretleri yatırarak sosyal güvenceden yararlanmalarını sağlamaktadır. Yani diğer bir deyişle sigorta sağlamaktadır. Bu bahsettiğimiz sigortanın yaptırılması da zorunludur.

Çalışan kişilerin bu imkandan yararlanabilme hakkı ise yasalar ile korunuyor. Eğer işverenler bir şekilde bu zorunlu olan sigortayı yaptırmaktan cayarlar ise kaçak işçi çalıştırıyor olma durumu ile suçlanırlar ve bu suçlama ile birtakım ağır cezaları üstlenmek zorunda kalırlar. Sigorta konusuna özen gösterilmesi bu nedenle şarttır. Sigorta durumunun bu kadar önemli olmasının nedeni her çalışan insanın hayali olan emekliliği etkilemesidir. Emekliliği etkileyen tek durum sadece işverenin yatırması da değildir. Aynı zamanda erkek bireyler için askerlik burada bir kilit noktadır. SSK askerlik borçlanması durumu bu nedenle oldukça önemlidir.

Askerlik zamanında kişi çalışamayacağı için primlerinde eksik çıkabilir ve emeklilik zamanı sekteye uğrayabilir. Bu nedenle SSK askerlik borçlanması şeklinde bir çözüm ile karşılaşmış bulunmaktayız. Bu durum askerlikten dolayı yaşanan kaybın borçlandırılması ile alakalıdır. Peki bu borçlandırma neye göre ve nasıl yapılır?

SSK Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?

SSK askerlik borçlanması konusuna girmeden önce burada SSK ve sosyal güvence sistemindeki değişiklikten bahsetmeliyiz. Yeni uygulanan değişim süreci ile birlikte az önce bahsi geçen bu üç kuruluş, düzenleme ile birlikte tek bir kuruluşun bünyesine alınmıştır. Artık bu saydığımız üç kuruluş, Sosyal Güvenlik Kurumu olarak da bilinen SGK bünyesinde hizmetlerine devam edeceklerdir.

Bununla birlikte tüm sosyal güvence işleri tek kuruluş içerisinden halledilebilir bir hale gelmiştir. Fakat şu an bir birleşme olduğunu söylesek de, kişiler yine az önce tanıttığımız gibi eski kurumlarından çalışma durumlarına göre, SGK içerisinden de olsa aynı hizmeti alacaklardır. SSK askerlik borçlanması işlemi de artık SGK bünyesinde yürütülmektedir. Eğer erkek bireyler askerlik durumundan ötürü emeklilik zamanlarında bir sıkıntı yaşıyorlar ise, SSK askerlik borçlanması işlemini SGK üzerinden yaptırabilirler.

SSK askerlik borçlanması işlemini başlatabilmek içinse, ilinizde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu binasına giderek başvuru yapmalı ve dilekçe vermelisiniz. Eksik olarak görülen prim ya da gün kısmı, kanunda yapılan düzenlemeye göre bir borçlandırmaya tabi tutulacaktır. Bu borçlandırmalar için kullanılacak tablo ise aşağıdaki gibidir;

1 günlük borçlanma için10,0365,21
30 günlük yani 1 aylık borçlanma için300,961.956,24
width:240 gün 1 senelik borçlanma için3.611,5223.474,88
540 gün 18 aylık borçlanma için5.417,28

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Survivor'da ödül oyununun galibi hangi takım oldu?
Survivor'da ödül oyununun galibi hangi takım oldu?