SpaceX'in rakibi Vector geri adım attı

Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e rakip olacağı söylenn ABD'li şirket Vector, faaliyetlerini durdurma kararı aldı. Vector adını uzaya küçük roket gönderme girişimiyle duyurmuştu.

Yaptığı uzay girişimleriyle SpaceX’in rakibi olarak görülen, küçük uyduları yörüngeye göndermek için roketler geliştiren ABD merkezli şirket Vector, “finansal sebeplerden ötürü” faaliyetlerine ara verdiğini açıkladı.

Şirketin yaptığı bu ani değişiklikler, Vector şirketinin ABD Hava Kuvvetleri’nden 3,4 milyon dolar değerindeki ilk yatırımını aldıktan birkaç gün sonra meydana geldi. 2002 yılında SpaceX’e yardımcı olan ekibin üyelerinden birisi olan Cantrell, 2016 yılında ilk kurulduğundan beri Vector şirketini yönetiyor.

Bu yeni girişim, küçük uydu devrimi gerçekleştirerek para kazanmaya çalışan birçok girişimden bir tanesiydi. Geliştirilmesi planlanan iki adet roket, sırasıyla 60 kilogram ağırlığında olan Vector-R ve 290 kilogram ağırlığında olan Vector-H idi. Şirket, bu süreçte gelecekte nasıl adımlar atacağının planlarını yapacak ve bu işin içinden çıkmak için yollar arayacak.

Vector-R roketi için 2017 yılında test uçuşu gerçekleştirilmişti:

Vector, girişimi ile bugüne kadar birkaç fon alarak 100 milyon dolardan fazla paraya sahip oldu. Şirket, ayrıca aktif olarak motor testleri de yürütüyordu ve hatta bazı prototip roketlerle iki yatay uçuş testi bile yapmıştı ancak şirket, henüz uzaya açılamamıştı.

Vector-R roketi, ilk yörüngesel uçuşunu aslen Alaska’daki Pasifik Uzay Üssü üzerinden 2018 yılında gerçekleştirilecekti fakat bu uçuş gerçekleşmedi ve belki de hiçbir zaman gerçekleşmeyecek.

Cantrell, Vector şirketinin küçük roket boyutları nedeniyle her yerden kalkış yapıp yörüngeye gidebileceğini de iddia ediyordu. 2017 yılında şirket, Virginia’nın Orta Atlantik Bölgesel Uzay Üssü’nden uçuş gerçekleştirmek için bir anlaşma imzalamıştı.

O dönemde Verge’e konuşan Cantrell, “Pazartesi günü İzlanda, salı günü Gürcistan, çarşamba günü Florida ve perşembe günü de bir Alaska uçuşu olabilir. Hiçbiri olmazsa en kötü cuma günü bir uçuş göreceksiniz” açıklamasını yapmıştı. Şimdi ise şirket, tüm faaliyetlerini durdurdu ve şirketin, geleceği hakkında ilerleyen günlerde daha fazla açıklama yapması bekleniyor. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Reyting rekorları kıran söz dizisinin oyuncu kadrosu ve karakterleri
Reyting rekorları kıran söz dizisinin oyuncu kadrosu ve karakterleri