Sağlıklı beslenme için her gün kaç bardak su içilmeli ne zaman içilmeli

İnsanın yapı taşlarından biriside sudur. Peki bir insan günlük olarak kaç bardak litre su içmeli, ne zaman su içmeli yemekten önce mi sonra mı?

İnsan vücudunun büyük bir kısımını oluşturan su için merak edilen bütün detaylar...

Sadece kilo vermek için değil aynı zamanda organlarımızın sağlıklı çalışması, cildimizin de dışarıdan ışıldaması için bol bol su içmek gerek. Buraya kadar tamam... Peki ya suyu ne zaman ve nasıl içmeliyiz? Yemeklerden ne kadar süre önce ya da sonra su tüketmek gerekir? Yani demek istiyorum ki, su içmenin de incelikleri var. Elbette susadığımız zaman su içeceğiz, elbette bol bol tüketmemiz gerek ama bazı ayrıntılara dikkat edersek içtiğimiz sudan maksimum fayda sağlayabiliriz?

Gelin şimdi su içmek için en ideal zamanlama nasıl oluyor buna bakalım. İşte 6 maddede su içmek için doğru zamanlamanın püf noktaları:

1- Günün ilk bardağı yataktan kalktıktan sonra

Şöyle bir örnek vereyim. Çok soğuk bir kış gününde motorun ısınmasını beklemeden arabanızı çalıştırdığınızı bir düşünün. Sonuç? Kelimenin tam anlamıyla bir felaket! Aynı durum kusursuz bir makine olarak düşünebileceğimiz insan vücudu için de geçerli. Su içmeden güne başlamak, bedeninizi bütün gün kendisine ağır gelecek işler için zorlamak anlamına gelir. Bu yüzden sabah uyandığınızda yapacağınız ilk iş suyla buluşmaktır. Yüzünüzü yıkadıktan sonra bir bardak suyunuzu için. Yaklaşık 20 dakika sonra da kahvaltınızı edin.

2-Yemeklerden 20 dakika önce ya da bir saat sonra

Şimdi bu 20 dakika konusunu biraz daha açalım. İçtiğimiz su, midemizde vücut sıcaklığına ulaşır ve oradan da bağırsaklara geçer. İşte bu nedenle su içmek için en doğru zaman yemekten 20 dakika öncedir.

Eğer o sırada su içmemişsek yemek yedikten bir saat sonra içmek gerekir. Bu konuya neden bu kadar önem verdiğime gelince... Şöyle anlatayım. Yemek sırasında içtiğimiz su, midemizde hazım için beklerken, su özelliğini yitirir. Yani bir başka deyişle mide, içilen bu suyu yiyecek olarak algılar. Bu da midenin asit dengesini bozar ve sindirimi zorlaştırır. Yemeklerden önce su içmenin ise sayısız faydası var. En önemlisi de tokluk hissi sağlaması. Böylece gereksiz yiyecek tüketmemiş olursunuz. Bunun yanı sıra yemekten 20 dakika önce içeceğiniz su, midenizi yiyeceği yemeğe hazırlar, lezzet algısı artar.

3-Aç hissettiğinizde önce bir bardak su için

Eğer öğünler arasında kendinizi aç hissediyorsanız bir şeyler yemeden önce bir bardak su için. Çünkü bazen açlık hissettiğinizde aslında susamış olabilirsiniz. Bu yüzden özellikle de vakitsiz açlık hissi duyduğunuzda önce bir bardak su içip bekleyin. Gerçekten açsanız açlık duygusu devam eder. Ama sadece susuz kaldığınız için kendinizi aç hissediyorsanız bu sayede gereksiz yiyecek tüketmekten de uzak durmuş olursunuz.

4- Egzersizde kaybettiğiniz suyu geri kazanın

Egzersizinizi bitirdikten sonra yeterli miktarda su içmeniz gerekir. Böylece spor yaparken terle kaybettiğiniz sıvıyı tekrar kazanmış olursunuz. Ama bu noktada biraz dikkat gerek. Sporun ardından kısa zamanda fazla miktarda su içmeyin. Bu durum midenizi rahatsız eder.

5- Hasta olduğunuzda en iyi ilaç sudur

Küçükken annenizin verdiği öğüt hala geçerli: Hasta iseniz bol bol su için. Bu şekilde vücudunuzdaki virüslerden daha çabuk kurtulabilirsiniz. Bedeninizin daha kısa zamanda temizlenmesini sağlamaya yardımcı olursunuz.

6- Yorgunsanız önce su tüketin

Diyelim ki ofiste çalışırken bir anda bütün enerjinizin tükendiğini hissettiniz. Kısacık bir şekerleme yapsanız her şey yoluna girecek gibi görünüyor size. Ama elbette ofisin ortasında böyle bir imkanınız yok. İşte böyle zamanlarda bir bardak su için. Neden mi? Çünkü yorgunluğun en önemli nedenlerinden biri de susuz kalmaktır. Bu yüzden gün içinde hiç beklenmedik anlarda gelen yorgunluk hissiyle mücadele edebilmek için önce bir bardak su tüketin.

Bersu Ekinci | Bütünsel Beslenme ve Detoks Danışmanı

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Nobel ödüllü kadınlar
Nobel ödüllü kadınlar