Paratifo hastalığı nedir? Belirtileri ve tedavisi nelerdir

Her yaşta görülebilen bir hastalık çeşidi olan Paratifo merak ediliyor. Peki sindirim yoluyla alınan bu hastalık nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Belirtileri nelerdir? İşte detaylar...

Tüm dünyada görülebilen ve özellikle hihyenik olmayan toplumlarda daha sık rastlanan paratifo merak ediliyor. Peki bu hastalık nedir, nasul bulaşır, tedavisi nedir, belirtileri nelerdir? İşte merak edilen haberin bütün detayları ve ortaya çıkan bilgileri...

PARATİFO NEDİR?

Salmonella Typhi (tifo) dışındaki Salmonella grubu bakterilerin neden olduğu, tifoya benzer özellikler gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.

“Salmonella tifi murium” “Saimonella paratifi B” en sık rastlanan paratifo etkenleridir. “Salmonella tifi murium” ile gelişen paratifo olaylarına daha çok çocuk kliniklerinde rastlanır. Paratifo da, tıpkı tifoda olduğu gibi, bakterilerle kirlenmiş besin maddelerinin içilmesi ve/veya yenilmesi sonucu sindirim kanalı yoluyla bulaşmaktadır. Basilin yaşadığı tek canlı insandır. Para mikroplar hastanın idrar, büyük abdest veya kanında bulunur. Paratifonun kuluçka süresi yaklaşık iki hafta olabilir.

PARATİFO NASIL BULAŞIR?

– Lağım sularının karıştığı içme suları ve bunlarla sulanan meyve ve sebzelerden.

– Hastalığın bulaşmasında karasineklerde rol oynar.

– Et, süt ve süt ürünleri gibi gıdalardan,

– Bakterilerin bulaştığı etlerden yapılan sucuk, pastırma, sosis gibi gıdalardan bulaşabilir.

PARATİFO BELİRTİLERİ

– Sürekli yüksek ateş
– Baş ağrısı
– Halsizlik
– İştah azalması
– Karın ağrısı
– Hastalığın erken döneminde kuru öksürük
– Karın ve göğüste gül renkli döküntü
– Kabızlık veya ishal (kabızlık erişkinlerde ishalden daha sık görülür.)

PARATİFO TEDAVİSİ

Antibiyotik tedavisi mevcuttur ve özellikle ağır vakalarda gereklidir. Antibiyotik verilen hastalar genellikle 2 ila 3 gün içinde daha iyi hissetmeye başlar ve nadiren ölümler meydana gelir. Mevcut antibiyotiklere karşı direnç artmaktadır, bu nedenle enfeksiyondan korunmak için kendinize özen göstermeniz önemlidir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sağlıklı gıdalar annelik şansını arttırıyor
Sağlıklı gıdalar annelik şansını arttırıyor