Nota nedir? - Diplomaside nota vermek ne demek? - Türkiye ABD'ye neden nota verdi?

Türkiye ile ABD arasında yaşanan Rıza Sarraf geriliminin ardından Dışişleri'nden ABD'ye ikinci nota geldi. Peki nota nedir, diplomaside nota ne anlama geliyor? Türkiye ABD'ye neden nota verdi?

İran'a uygulanan ambargoyu ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'de tutukluğu devam eden Rıza Sarraf, iki ülke arasında gerilime neden olurken Türk Dışişleri, ABD'li muhataplara ikinci kez nota verdi. Peki nota nedir, diplomaside nota vermek ne anlama geliyor?

Dışişleri Bakanlığı, ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab'ın durumu hakkında bilgi verilmesi için ABD'ye yazılı nota verdi. Rıza Zarrab'ın geçtiğimiz hafta tahliye edildiği iddia edilmiş,Türk Dışişleri ABD'ye yazılı nota verip Reza Zarrab hakkında bildiği istedi. Zarrab'ın avukatları müvekkilerine ulaşamadıklarını söylemişti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye, ABD'de tutuklu yargılanan işadamı Reza Zarrab'ın durumuyla ilgili olarak Washington yönetimine nota verdi. Dışişleri Bakanlığı'nın konuyla ilgili yazılı açıklama yapması bekleniyor. Reza Zarrab'ın geçtiğimiz hafta tahliye edildiği iddia edilmiş, ABD makamları iddiaları yalanlayarak "Teknik bir hata nedeniyle öyle görünüyor" demişti. Diplomatik nota, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak yolladığı yazılara deniyor.

Dışişleri Bakanlığı, Rıza Sarraf'ın durumuyla ilgili ABD'ye nota verdi.Diplomatik nota, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak yolladığı yazılara deniyor.Üçüncü şahıstan üçüncü şahısa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur.

RIZA SARRAF DOSYASI

ABD’de 27 Kasım’da jürili duruşması başlayacak olan Zarrab’ın nerede olduğu konusundaki belirsizlik devam ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı Federal Cezaevleri Bürosu’nun internet sitesindeki resmi kayıtlarda, ‘09135-104’ kayıt numaralı Reza Zarrab’ın 8 Kasım 2017 tarihinde cezaevinden tahliye edildiği bilgisi yalanlansa da geçerliliğini koruyor.

Davayı kovuşturan New York Güney Bölgesi Federal Başsavcılığı sözcülerinden “Zarrab hâlâ gözaltında” açıklaması geldi. Zarrab’ın avukatı Şeyda Yıldırım ise yaptığı açıklamada “Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz” demişti.

DİPLOMASİDE NOTA VERMEK NE ANLAMA GELİYOR?

Diplomatik nota, dış politikada bir devletin başka bir devlete siyasi sorunlar, işbirliği önerileri, anlaşma teklifleri, bilgilendirme ve benzeri konularla ilgili olarak yolladığı yazılara deniyor.

İKİ TÜRLÜ NOTA VERİLEBİLİYOR

Diplomaside sözlü ve yazılı olmak üzere iki tür nota verilebiliyor.

SÖZLÜ NOTA (Note Verbale): Üçüncü şahıstan üçüncü şahısa yazılan ve imza bulunmayan nota türüdür. Bu notalarda yalnızca paraf bulunur. Bilgi istemek üzere bir büyükelçilikten bulunduğu ülkenin Dışişleri Bakanlığına yazılan notalar, devletin belli konularda bilgi vermek için gönderdiği memorandum ve bir ülke tarafından kabul edilen büyükelçi için verilen agreman note verbale biçiminde kaleme alınır.

YAZILI NOTA (Note Signee): Birinci şahıstan birinci şahısa gönderilen ve gönderen tarafından imzalanan nota türüdür. Bir büyükelçiye atandığı ülkenin devlet başkanına sunulmak üzere verilen güven mektubu, nota değişimi yoluyla yapılan anlaşmalar ve taraflardan birinin bir konu üzerindeki nihai pozisyonunu ortaya koyan ültimatom niteliğindeki notalar note signee biçiminde yazılır. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bunları 'ben yapmam' diyen kadın yalan söyler
Bunları 'ben yapmam' diyen kadın yalan söyler