Microsoft 60 bin patentini açık kaynak kullanımına sundu

Microsoft'tan teknoloji severlere müjdeli haber geldi. Firma 60 binden fazla patentini açık kaynağa sunma kararı aldı.

Open Invention Network adlı açık kaynak patent grubuna Microsoft'tan 60 binden fazla patent gelmeye hazırlanıyor.

Microsoft Çarşamba günü, Open Invention Network (OIN) adlı açık kaynak patent grubuna katılacağını açıkladı. OIN, Linux’u patent davalarından korumaya yardımcı olmak için kurulmuş bir grup. Microsoft’un katılımıyla birlikte şirketin 60 bin’in üzerinde patenti de açık kaynaklı bir şekilde OIN üyelerinin kullanımına sunuldu.

OIN 2 bin 400 civarı şirkete Linux için lisans platformu sağlıyor. Bunlar arasında bireysel geliştiricilerin yanı sıra Google ve IBM gibi teknoloji devleri de bulunuyor. Tüm üyeler OIN’e ait patentlere ve diğer OIN lisanslarına ücretsiz olarak sahip olabiliyor.

Microsoft sonunda açık kaynağa kucak açtı

Microsoft’un katılması her iki taraf için de büyük bir adım. OIN Microsoft’tan binlerce yeni patent alacak ve Microsoft da geçmişte uzak durduğu açık kaynak topluluğuna yardımcı olmuş olacak. Microsoft Başkan Yardımcısı Scott Guthrie “Açık kaynaklı projeleri fikri mülkiyet davalarından korumak istiyoruz. Bu yüzden patent portfolyomuzu OIN’e açıyoruz.” diyor.

Microsoft 60 binden fazla patenti sunmasına karşın bazı patentlerini kendisine saklama kararı aldı. Bunlar arasında Windows Masaüstü ve Masaüstü uygulama kodları yer alıyor. Ama bunlar dışında Microsoft açık kaynaklı hale geliyor. Bu durum özellikle geliştirici topluluğu için çok iyi bir gelişme.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Başbakan lakaplı Pirlo futbola veda etti...
Başbakan lakaplı Pirlo futbola veda etti...