Mevlid Kandili ne zaman, Mevlid Kandili önemi nedir, Mevlid kandilinde okunacak dualar

Müslüman aleminin en değer verdiği ve önemsediği günlerden bir tanesi olan Mevlid Kandilinde ibadetlerini eda etmek isteyenler, "hangi duaların okunması gerekir, nasıl ibadet edilir" sorunu soruyor.

 Mevlid Kandili müslüman alemi için son derece büyük bir önem arz ederken, bu mübarek günde neler yapılmalı, hangi dualar edilmeli soruları sorulmaya başlandı.

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği cevabı arayan vatandaşlar, konuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Hz. Muhammed S.A.V'in dünyaya gelişinin ihya edildiği bu gün, doğum zamanı anlamına gelmektedir. Duaların edilip, bugünün feyzi ile ibadetlerin yerine getirileceği Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 12. günü idrak edilmektedir. Peki, miladi takvime göre Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecektir? İşte, detaylı bilgiler..

İLGİLİ HABER Rebiülevvel ayı nedir, Rebiülevvel ayı duaları, Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler? Rebiülevvel ayı nedir, Rebiülevvel ayı duaları, Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler?

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN İDRAK EDİLİR?

Mevlid Kandili, Rebiülevvel ayının 11.nci günü idrak edilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre Mevlid Kandili 2017 yılında 29 Kasım 2017 tarihine denk gelmektedir.

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Muhammed bin Abdullah'ın doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.

Kandil geceleri İslam'ın ilk zamanlarında var olan bir âdet olmayıp, hicrî 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmıştır. Türkiye'de Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Kadir gecesinden başka kandil gecesi Kuran-ı Kerim'de yer almaz.

MEVLİD-İ ŞERİF OKUTMANIN SEVABI VAR MIDIR?

Mevlid, tevhidle ilgili bazı bilgileri vermekle başlayan daha sonra Hz. Muhammed’in (s.a.s.) hayatının bazı safhaları ile yüce ahlakını ve bir kısım mucizelerini anlatan dinî-lirik bir şiir mecmuasıdır. XV. asrın başında, Süleyman Çelebi tarafından “Vesiletü’n-Necat” adı ile yazılmış olan bu mecmuanın; ölüm, doğum, sünnet, nikâh gibi çeşitli vesilelerle yapılan toplantılarda, evlerde veya camilerde okunması zamanla âdet hâline gelmiştir.

Mevlid okumak veya okutmak farz, vacip, sünnet veya müstehab değildir. Bu sebeple mevlit okumak veya okutmak dinî yönden yapılması gereken bir görev değildir.

Bu itibarla dinî bir zorunluluk olarak görülmediği sürece, evlerde veya camilerde mevlid okunmasında veya okutulmasında bir sakınca bulunmamaktadır.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başarmış en tuhaf 10 rekor
Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeyi başarmış en tuhaf 10 rekor