Meral Akşener'in İYİ Parti'sine kapatma davası

MHP'den ihraç edildikten sonra dün yeni kurduğu siyasi oluşum olan İYİ Parti'yi kamuoyuna duyuran Meral Akşener, henüz yolun başında kötü bir gelişmeyle karşı karşıya kaldı.

Meral Akşener'in yeni kurduğu İYİ Parti'nin simgesiyle ilgili tartışmalar mahkemeye taşındı.

"Türk Milleti'nin manevi değerleri, parti adı olarak kullanılamaz" diyen Akyel ve dernek üyeleri, açıklamanın ardından Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı´na, İYİ Parti kurucuları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bursa Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı Dinçer Akyel ve yönetim kurulu üyeleri, TBMM eski Başkanvekili ve İçişleri eski Bakanı Meral Akşener´in liderliğinde kurulan partinin ismine tepki gösterdi. Bursa Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yapan Akyel, ’İYİ’nin Oğuzların Kayı boyunun smgesiyle aynı olduğunu belirterek, "Tarih boyunca Türk Milleti´nin ortak değerleri olan sembollerin ve bayrakların, siyasi bir partinin adı olarak kullanılması doğru değildir, kabul edilemez.

'ARAMIZDA BAĞ KURULAMAZ'

Birçok vatandaşımız evinde, iş yerinde, makamında bu sembolü bayrak olarak açmakta ve bununla övünmektedir. Bu milletimizin ortak değerlerindendir. Kurulan parti adı olarak ‘İYİ´ çok akıllıca ve profesyonelce kullanılmış. Ancak biz buna karşıyız. Türk Milleti´nin manevi değerleri, parti adı olarak kullanılamaz" dedi.

Yörükler, Türkmenler düzenlenen şenlik, festival gibi etkinliklerde Kayı bayrağının asıldığına dikkat çeken Akyel, "Bu durumda biz kurulan ‘İYİ´ partinin reklamını yapmış olacağız. O partinin yan kolları gibi, o partinin bir organı gibi bir duruma düşmüş oluyoruz. Bu kabul edilemez. Derneğimizin tabelası Osmanlı arması ve derneğimizde ‘İYİ´ Kayı boyu simgesi var. Gelen giden bize burası, ‘İYİ Parti mi diye sorsa nasıl cevap vereceğiz. Biz sivil toplum örgütleri bir parti ile eşdeğer tutulamayız, aramızda bağ kurulamaz. İçişleri Bakanlığının bu konuda harekete geçmesini istiyoruz" diye konuştu.

Bilecik´in Söğüt İlçesi´nde Ertuğrul Gazi´nin mezarı başında yüz yıllardır duran bayrağın şimdi bir partinin bayrağı olarak kullanılmasının yanlış olduğunu yineleyen Akyel, "Kayı bayrağının şeklini, görüntüsünü ve benzerinin kullanımının yasaklanmasını ve kullananlar hakkında işlem yapılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Bursa Osmangazi Yörük Türkmen Dernekleri Başkanı Dinçer Akyel ve yönetim kurulu üyeleri, Meral Akşener ile İYİ Parti kurucuları hakkında suç duyurusunda bulundu.

KAPATILMASI İÇİN DİLEKÇE VERDİLER

Öte yandan, yeni kurulan partiyle ilgili İzmir'de de yeni bir gelişme yaşandı.

Fetullahçı Terör Örgütü ile Sivil Mücadele Platformu’na bağlı Toplumsal Adalet ve Yardımlaşma Derneği (TAYDER), Meral Akşener’in yeni kurduğu İyi Parti’nin kapatılması için dilekçe verdi.

TAY-DER’in avukatı Ela İlden kapatma davasına ilişkin hazırladığı dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na sundu.

TAY-DER, savcılığa sunduğu dilekçesinde, parti isminin Kayı Boyu’nun simgesine benzediğine dikkat çekti. Yine dernek kapatma davası dilekçesinde, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 96’ncı maddesine göre tarihte Türklere mal edilen herhangi bir simge ya da bayrağı parti logosu olarak kullanmasının kesin şekilde yasak olduğu belirtildi. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Tavuk ve Hindi etinin 10 faydası
Tavuk ve Hindi etinin 10 faydası