KYK Burs ve Krediler ne zaman yatacak - KYK burs ve kredi paraları ne kadar

Öğrencilerin uzun bir zamandır beklediği KYK burs ve kredi başvuru sonuçları nihayet açıklandı. Peki KYK Burs ve Krediler ne zaman yatacak, KYK burs ve kredi paraları ne kadar?

 KYK  Burs ve kredi sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler burs ve kredilerin ne zaman yatacağını merak etmeye başladı.

2017 KYK burs başvuru sonuçları açıklandı. Başbakanlık burs ve öğrenim kredisi başvurusu yapan milyonlarca öğrencinin heyecanlı bekleyişi sona erdi. KYK burs sonuçları öğrencilerin erişimine açıldı. 24 Ekim tarihinde sona eren başvuruların ardından KYK burs sonuçları 16 Kasım tarihinde erişime açıldı. Öğrenciler, KYK sonuçlarını TC Kimlik bilgileri ile öğrenebilecek. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversite yerleştirme işlemlerinin ardından başvuruları başlayan KYK bursu için geçtiğimiz günlerde başvurular tamamlanmış ve artık sonuçların açıklanması için değerlendirme aşaması başlamıştı. KYK başbakanlık bursu ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. KYK burs ve kredi başvuruları ne zaman açıklanacağını merak edenler ayrıntıları haberimizden takip edebilir geçmiş borçları ile ilgili sorgulama yapabilirler. Binlerce öğrencinin merakla beklediği KYK burs başvuru sonuçları ile ilgili detaylar haberimizde.

2018 KYK BURS ÜCRETLERİ BU YIL NE KADAR?

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre; lisans ve önlisans bölümünde okuyan üniversite öğrencileri KYK’dan 470 TL alacak. Yüksek lisans yapanlar 940 TL, Doktora yapanlar ise 1410 TL kurum tarafından alacaklar. Son beş yılda burs ücretleri: 2014 yılında 300 TL, 2015 yılında 330 TL, 2016 yılında 400, 2017 yılında 425 ve 2018 yılında 50 TL zam gelerek 475 TL oldu.

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILIR?

İlk defa burs/ kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibariyle (ekim) normal öğrenim süresince ödeme yapılmaktadır. Bu öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6-10. günleri arasında ödeme yapılmaktadır.

KREDİ HANGİ DURUMLARDA KESİLİR?

• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmeme,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarma cezası alınması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışma,
• Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin kredisi kesilmektedir.

BURS HANGİ DURUMLARDA KESİLİR

• Başarısız olma,
• Öğretim kurumundan ayrılma, çıkarılma veya geçici olarak uzaklaştırılma
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alma,
• Kesin hükümle mahkûm olma hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

KYK burs sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler sorgulama yaparak burs veya kredi kazanıp kazanmadığını görüntüleyebilecekler. Burs veya kredi kazanan öğrenciler, her ay düzenli olarak ödemelerini alabilecek.

Öte yandan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun Twitter üzerindeki destek hesabı üzerinden gönderilen tweet'te KYK burs sonuçları ile ilgili olarak "Burs-Kredi başvuru sonuçları ilerleyen günlerde açıklanacak olup; duyurulardan haberdar olmak için http://yurtkur.gsb.gov.tr/ adresimizi takip etmeye devam ediniz. İyi günler dileriz." ifadeleri kullanıldı.

KYK BURS VE KREDİDE SIK SORULAN SORULAR

Burs nedir?

Burs, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından üniversite öğrencilerine geri ödeme olmadan karşılıksız şekilde verilen karşılıksız paradır.

Burstan yararlanabilen öğrenciler

Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler, ( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.
Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
ÖSYM sınav sonucunda ham puan bazında herhangi bir puan türünde ilk 100'e giren öğrenciler,
Amatör Milli Sporcu belgesine sahip olan öğrenciler, burstan yararlanabilmektedir.

Öğrenim kredisi nedir?

Öğrenim kredisi, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından üniversite öğrencilerine geri ödemeli şekilde verilen paradır. Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Öğrenim kredisinden yararlanabilen öğrenciler

Ön lisans öğrencileri,
Lisans öğrencileri,
İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okullara dikey geçiş sınavı ile kayıt yaptıran öğrencilere (intibak sınıfında öğrenim kredisi verilmez),
Yüksek lisans (Master ve Doktora) öğrencileri, öğrenim kredisinden yararlanabilirler.

NOT: Bir öğrenci hem burs, hem de öğrenim kredisi alamaz. Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından başvurusu alınan burs/kredi için değerlendirme aşamasında bir öğrenciye burs veya öğrenim kredisi verilmektedir.

Burs ve kredi başvuruları ayrı ayrı mı yapılmaktadır?

KYK tarafından öğrencilere sağlanan burs ve kredi imkanı için başvurular tek başvuru formu üzerinden yapılmaktadır. Öğrencilerin yaptığı başvurular her iki türü de kapsamaktadır. Başvuru yapan öğrencilerin değerlendirme aşamasında hangi türü kazandığı belirlenir ve bir öğrenci ya KYK bursu ya da KYK kredisi almaktadır.

Yurt dışında okuyan öğrenciler burs/kredi başvurusu yapabilir mi?

Yurt dışındaki bir yükseköğrenim kurumunda eğitim gören öğrenciler, KYK tarafından verilen burs/kredi imkanından faydalanabilir. Öğrenciler, tıpkı yurt içinde eğitim gören öğrenciler gibi başvurularını yapabilirler.

İkinci öğretim okuyan öğrenciler burs/kredi alabilir mi?

KYK burs/kredi başvurularında müracaat eden ve başvurularını tamamlayan ikinci öğretim öğrencileri de KYK burs/kredisinden faydalanabilmektedir. Yapılan değerlendirme neticesinde durumlarının burs/kredi almasına uygun bulunması halinde burs/kredi alabilmektedir.

Burs/kredi başvurusunun ardından ne yapmak gerekir?

Değerlendirme sonucunda burs veya kredi tahsisi yapılan öğrencilerin yapacakları iş ve işlemler sonuç açıklama sayfasında ayrıntılı olarak yer almaktadır. Burs veya kredi almaya hak kazanan öğrencilerin belirtilen tarihler arasında e-Devlet üzerinden burs/kredi onay işlemi ekranında yer alan “taahhütname onayı” yapmaları gerekmektedir.

Burs/kredi başvurusunu iptal etmek mümkün müdür, nasıl iptal edilir?

Yapılan başvuru sonucunda öğrenciye burs/kredi tahsisi yapılsa dahi e-Devlet üzerinde bulunan burs/kredi taahhütnamesi onaylanmadığı sürece öğrenciye ödeme yapılmamaktadır.

KYK burs ve kredisinde öncelikli öğrenciler kimdir?

Şehit çocukları, (Şehit bekar ise bekar kardeşi)
Gazi çocukları, (Gazi bekar ise kendisi)
Sağlık kurulu raporu ile %40 ve üzerinde engelli olduğu tespit edilen öğrenciler,
Anne ve babası vefat etmiş olanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Yetiştirme Yurtlarında barınarak tamamlayanlar,
Lise ve dengi öğrenimlerini Darüşşafaka Lisesinde tamamlayanlar,
“Milli Sporcu Belgesi” almış amatör sporcular,
ÖSYM sınavında ham puan bazında ilk yüze giren öğrenciler öncelikli olarak burs almaktadır.

KYK KREDİ BORÇ ÖDEME SÜRECİ NASIL OLACAK?

Kredi yurtlar kurumu üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin öğrenimleri boyunca öğrencilere çeşitli hizmetler sunmaktadır. kredi yurtlar kurumu öğrencilere sunmuş olduğu bu hizmetlerin bedellerini üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin öğrenimlerinin bitmesi ile kredi yurtlar kurumunun kanunu kredi yurtlar kurumu ile ilgili tebliğler, genelgeler doğrultusunda öğrencilerden bu sağlamış olduğu bu faydalan tutarını talep eder. kredi yurtlar kurumu bu oluşmuş olan alacaklarını belirli sürelere ve belirli miktarlara bağlayarak bir ödeme planı dahilinde bu kişilerden talep eder. bu bedelleri zaman zaman kredi yurtlar kurumu yeniden yapılandırma ve kredi kartı ile ödeme kolaylığı getirerek kişilerden ister. bunun bilgisine ulaşabilmek için borçlu kişilerin KYK YENİDEN YAPILANDIRMA VE KREDİ KARTI İLE ÖDEME SORGULAMA yapmasında fayda vardır. KYK YENİDEN YAPILANDIRMA VE KREDİ KARTI İLE ÖDEME SORGULAMA yapan kişiler kendilerine ait bilgilere ulaşarak yeniden yapılandırma sonucunda borçlarının ne kadar olduğu kredi kartı ile nasıl ödeme yapacağı bilgisine ulaşır. KYK YENİDEN YAPILANDIRMA VE KREDİ KARTI İLE ÖDEME SORGULAMA sı bu açıdan oldukça önemlidir.

KYK KREDİ GERİ ÖDEME SORGULAMA

Kredi yurtlar kurumu üniversite öğrencilerine sağlamış olduğu imkanlardan bir tanesi olan öğrenim kredisi öğrenimi bilmesi ile bu imkandan faydalanan kişinin geri ödemek ile yükümlü bulunduğu bir öğrenim kredisidir. kredi yurtlar kurumu kredi geri ödeme sorgulaması kredi yurtlar kurumunun sağlamış olduğu bu imkandan faydalanan kişiler açısından oldukça önem taşımaktadır.

Kredi yurtlar kurumu öğrencilere sağlamış olduğu bu imkanın ger ödenmesinde tahsilat açısından zaman zaman sıkıntılar yaşamakta ve bu alacaklarını tahsil edebilmek için kredi yurtlar kurumuna borçlu olana kilere çeşitli kalaylıklar sağlamaktadır. Bu kolaylıkların neler olduğu bu imkanlardan nasıl faydalanılacağı gibi hususların biline bilmesi için kredi yurtlar kurumu kredi geri ödeme sorgulamasının yapılaması gerekir. kedi yurtlar kurumu kredi geri ödemesi sorgulaması yapan kişi bu sorgulama sonucunda kendilerine ait bilgilere ulaşarak ödemek zorunda oldukları öğrenim kredileri tutarlarını kendi bildikleri tutardan daha az olduğu ya da ödeme vadelerinin uzatıldığı gibi bilgilere ulaşarak bu borçlarının daha kolay ve daha uzun vadelerde ödeme imkanlarına kavuşabilirler.
 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Anna Swabey
Anna Swabey