KYK borçlarına af var mı, gelecek mi?

KYK borçlarına af var mı, gelecek mi? Öğrenim kredisi borcu affı var mı, başvurusu nasıl nereden yapılır? İşte KYK borçlarıyla ilgili detaylar...

 KYK borçlarına af gelecek mi sorusu kafalarda dolaşmaya devam ediyor.

 Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu yani bilinen kısa adı ile KYK, 1961 yılında üniversitelerde öğrenimine devam eden maddi durumu iyi durumda bulunmayan öğrenciler için kurulmuş olan bir kurumdur. KYK maddi durumu elverişli olmayan öğrencilere burs ( başbakanlık bursu ) ve öğrenim kredisi vermektedir. Burs karşılıksız bir burstur ve çeşitli sebepler doğmadığı sürece verilir. Ancak öğrenim kredisi yine burs miktarı ile aynı olmasına karşın geri ödemesi bulunan bir burs çeşididir. Öğrenciler mezun olmalarının ardından öğrenim kredisi borçlarını geri ödemekle yükümlüdürler. Yeni mezun olmuş ve henüz iş hayatında başarıya ulaşamamış, belirli bir geliri veya nakdi olmayan bu öğrenciler bir anda oldukça büyük meblağları ödemek zorunda kalıyorlar. Hal böyle olunca çok kişi bu borçları ödemediği gibi çeşitli haciz, faiz gibi güçlüklerle de karşı karşıya kalıyorlar. Şimdilerde bu borçların silinebilmesi için öğrenciler tarafından yoğun bir talep oluşmuş durumda. Peki KYK kredi borçlarına af var mı, gelecek mi?

Öğrenim kredisi affı gelecek mi?
Başbakanlık bursu dediğimiz KYK bursu zaten karşılıksız olduğu gibi herhangi bir şekilde bu alınan burs parası geri talep edilmemektedir. Ancak öğrenim kredisi için aynı durum söz konusu değildir. Öğrenim kredisi borçları faizli bir şekilde geri talep edilmektedir. Öğrencilerin 4 sene süre zarfında bu parayı aldıkları düşünüldüğünde, 25 ile 30 bin TL arası bir borçla karşılaşıyorlar. Bu parayı çoğu mezun öğrencinin ödemesi ise mümkün görünmüyor. Bu durumda da bu meblağa faiz binerek her geçen gün daha da artıyor. Peki bu öğrenim kredisi borçlarına af geliyor mu?

 

KYK borçları hakkında geçmiş dönemlerde de çok sayıda af haberi çıkartılmıştı. Ancak KYK borçlarına yani öğrenim kredisi borçlarına af getirilmemişti. Fakat çok kez bu borçların faizleri silinmiş yani faiz affı getirilmiş ve kalan tutar da taksitlendirilerek vatandaşlarımızın daha kolay bir şekilde geri ödeyebilmeleri sağlanmıştı. Yeni yılda da bu konu hakkında çalışmalar yapılması planlanıyor. Ancak yine yazımızda bahsettiğimiz gibi borç tutarı silinmeyecek ve sadece faizler silinerek geri ödeme konusunda da taksitlendirme yoluna gidilerek daha kolay bir şekilde geri ödenmesi sağlanacak. Peki bu faiz affı Resmi Gazete’de yayınlandı mı, ne zaman yayınlanacak?

KYK Borçlarına Faiz Affı Resmi Gazete’de Yayınlandı Mı?
Henüz taslak aşamasında olmasından dolayı Resmi Gazete’de faiz affı yayınlanmış değil. Ancak faiz affı yayınlandığında ilk olarak nasıl başvuru yapılır, başvuru şartları neler, kimler faydalanabilir gibi tüm detaylar www.devlette.com adresimiz üzerinde yer alacaktır. KYK borç affı konusunda detaylı bilgi almak ve gelişmeleri kaçırmamak için sosyal mecralar üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

KYK borçlarına af gelmediği durumlarda da KYK tarafınıza çeşitli ödeme kolaylıkları sağlamaktadır. Bunlardan birisi de borcunuzun yıllara bölünerek taksitlendirilmesi işlemidir. Ayrıca yine mezun olmanızın ardından 1 sene süre zarfında borçlarınız ötelenir. Bunu KYK müdürlüklerine müracaat ederek gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda KYK borçlarına af var mı, gelecek mi konusunda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Alman Model Heidi Klum'dan İddialı Çıkış: Son Kullanma Tarihim Yok
Alman Model Heidi Klum'dan İddialı Çıkış: Son Kullanma Tarihim Yok