Kuzey Irak'ta zoraki ateşkes

Irak'ın kuzeyinde peşmerge ile Irak ordu güçleri arasında devam eden şiddetli çatışmalar koalisyon güçlerini harekete geçirdi. Türkiye ve Suriye sınırında yoğunlaşan çatışmalara 24 saat ara verildi.

Irak güçlerinin ilerleyişine dur demek için Ninova vilayetinde direniş gösteren peşmerge ile ordu güçleri arasındaki çatışmalara 24 saat ara verildi.

Peşmerge ile Irak güçleri arasındaki çatışmalar başta kuzeydeki Ninova vilayeti olmak üzere Türkiye, Irak ve Suriye üçgenindeki kilit Fişhabur kasabasında yoğunlaşırken, ABD öncülüğündeki Koalisyon’un çabaları ile geçici ateşkese varıldı. Irak hükümeti de dün 24 saatliğine ülkenin kuzeyindeki operasyonların askıya alındığını duyurdu.

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Bağdat ile diyalog için bağımsızlık referandumunu askıya aldığını duyurmasının ardından, Irak Başbakanı Haydar el İbadi de “Askıya almayın, iptal edin” yanıtını vermişti. Çatışmalar son olarak Irak, Türkiye ve Suriye üçgeninde yer alan Fişhabur kenti çevresinde yoğunlaşırken dün taraflar arasında geçici ateşkese varıldığı bildirildi. ABD öncülüğündeki Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon dün önce Irak güçleri ile Peşmerge birlikleri arasında tüm cephelerde ateşkese varıldığını duyurdu. Ancak Amerikan AP ajansı, Albay Dillon’ın açıklamasını düzelterek, Irak hükümeti ile IKBY arasında resmen ateşkese ulaşıldığı konusunda yanlış ifade kullandığını, çatışmaların ‘geçici olarak’ askıya alındığını söyledi.

24 SAATLİK ATEŞKES

Bu açıklamadan sonra dün Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin ofisinden yapılan açıklamada da, Irak’ın kuzeyinde 24 saat süreyle ateşkes ilan ettikleri, bu ateşkesin IKBY yetkilileri ile varılan anlaşma uyarınca Peşmerge’nin elindeki sınır kapılarına Iraklı yetkililerin yerleştirilmesine olanak tanıdığı anlamına geldiği belirtildi. IKBY yönetimi de Bağdat ve Erbil arasında görüşmelerin başlaması için de bir tarih üzerinde diplomatik çabaların sürdüğünü bildirdi.

ARABULUCU ABD

Bu gelişmelerden önce de dün, Erbil merkezli Rudaw televizyonuna konuşan Koalisyon Sözcüsü Amerikalı Albay Ryan Dillon, “Irak ile IKBY arasında çatışmaların durması için arabuluculuk ve diyalog girişimlerinde bulunuyoruz” demişti.

‘SDG’YE YARDIM’ SORUSU

Rudaw, “Haşdi Şabi ve Irak ordusu Irak-Suriye sınırına ulaşmak istiyor. Onların bu bölgedeki varlığı, ABD’nin Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) yaptığı yardımları engellemez mi” sorusunu da yöneltti. Ryan Dillon bu soruyu, “Bunun, DEAŞ’a karşı mücadelede koalisyonun müttefiklerinden olan SDG’ye silah ulaştırılmasında şimdiye kadar etkisi oldu. Bu durumun aşılması için bir kez daha Iraklıları birlikte kalmaya ve diyalog kurmaya teşvik ediyoruz. Bu konuda sadece ortak güçler komutanlığı değil, dışişleri bakanlığı da çalışıyor” diye cevapladı.

PEŞMERGEYE ÇEKİLİN ÇAĞRISI

Bu gelişmeden önce ise Fransız haber ajansı AFP, dün öğle saatlerinde Irak güçlerinin Türkiye ve Suriye sınırına yakın Fişhabur kentinden çekilmeleri için Peşmerge birliklerine “birkaç saatlik” ültimatom verdiğini aktarmıştı. Sınır kapısının olduğu bu kent IKBY’nin denetiminde ve Irak merkezi hükümetinin devredilmesini istediği yerler arasında bulunuyor. Fişhabur kenti üç ülkenin sınırlarının birleştiği konumda bulunduğu için hem Bağdat hem de Erbil açısından stratejik konumda yer alıyor. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Türkiye'den Süper Ay manzaraları
Türkiye'den Süper Ay manzaraları