Kuzey Irak'ta peşmerge ile Irak ordusu arasında çatışma

Kuzey Irak'ta Barzani yönetiminin elinde bulundurduğu petrol yataklarına yönelik operasyon başlatan Irak ordu güçlerinin Kerkük'te peşmerge ile çatışmaya girdiği öğrenildi.

Irak'ın kuzeyinde sular bir kez daha ısınmaya başladı. Kuzey Irak'ta Türkiye sınırına yakın bir noktada bulunan petrol hattına operasyon başlatan Irak ordusu güçleri ile peşmerge arasında çatışmaların yaşandığı öğrenildi. İki tarafında ağır silahlarla birbirine karşılık verdiği öğrenilirken, gelen ilk bilgilere göre ölü ve yaralılar var.

Türkiye sınırına çok yakın bir bölgede Fiş Habur sınırının güneyinde Irak ordusu ile peşmerge arasında çatışmaların yaşandığı belirtiliyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Irak güçlerini, Türkiye sınırı yakınlarında Kürtler'in kontrolünde olan ve Türkiye'ye giden petrol boru hattının bulunduğu bölgeye saldırmakla suçluyor.

Reuters haber ajansının son dakika olarak geçtiği bilginin kaynağı peşmerge güçleri. Irak ordusu ise saldırıyı kabul etmedi.

Fiş Habur'dan yaklaşık 40 km uzaklıktaki Rabia bölgesinde yaşandığı belirtilen saldırıyla ilgili Irak güçleri "Çatışma yok" dedi.

Irak askerlerinin hedefinin Ankara ve Bağdat'ın açmayı planladığı yeni sınır kapısı olduğu bildiriliyor. Türkiye sınırına mesafenin giderek azaldığı gelen bilgiler arasında.

IRAK ORDUSU AĞIR SİLAHLARLA İLERLİYOR

Dün Irak hükümet güçleri ve Haşdi Şabi milisleri Musul'un kuzeydoğusundaki Rabia'ya tank ve topçu birlikleri konuşlandırmıştı.

Bölge 1991'den bu yana Kürtlerin kontrolünde
Fiş Habur sınırı 1991 yılından bu yana Kürtlerin kontrolünde bulunuyor. Sınırın Suriye tarafı ise şu anda ABD destekli Kürt güçlerin kontrolünde tutuluyor.

IKBY boyunca uzanan petrol boru hattı Fiş Habur'da ölçüm istasyonuna bağlanıyor, buradan da ihracat amaçlı Akdeniz'e giden boru hattına bağlanıyor.

PEŞMERGENİN KARŞILIK VERMESİ ÜZERİNE ÇATIŞMA ÇIKTI

Musul'un Mahmur ilçesinde Peşmerge ve Irak güçleri arasında şiddetli çatışmanın çıktığı, ölü ve yaralıların olduğu iddia edildi.

Peşmerge komutanlarından Albay Ziryan Şeyh Vesani, Haşdi Şabi ve ona destek veren Irak ordusunun Mahmur ilçe sınırlarına doğru ilerlemeye çalışması sonucu Peşmerge güçleriyle çatışmanın çıktığını söyledi

Çatışmada bir Peşmerge'nin hayatını kaybettiği, Irak ortak güçlerinden de ölü ve yaralıların olduğu ancak net rakamların bulunmadığı, Albay Ziryan tarafındna belirtiliyor.

Irak birliklerine ait 4 askeri aracın da yakıldığını ileri sürüldü.

Söz konusu çatışmaya ilişkin Irak güçleri tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Guinness 2018 Dünya rekorlarını açıkladı...
Guinness 2018 Dünya rekorlarını açıkladı...