Kobra zehiri tıbbı amaçlı kullanılabilir mi? - Kobra zehiri ne işe yarar?

Doğadaki en ölümcül canlılar arasında gösterilen kobra yılanının zehri günümüzde sağlık alanı başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılıyor. Peki kobra zehri nedir, ne işe yarar?

İnsan vücuduna girdikten çok kısa bir süre sonra ölümcül etkisini gösteren kobra zehri, sağlık başta olmak üzere diğer pek çok alanda kullanılıyor. Peki bu kadar ölümcül bir zehir ne gibi alanlarda ne amaçla kullanılıyor?

Dünyanın en etkili ve ölümcül zehirlerinden olan kobra zehiri, vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Peki kobra zehiri nedir? Kobra zehiri ne işe yarar? İşte detaylar.

KOBRA ZEHİRİ NEDİR?

Kobra zehirinin büyük bir bölümü protein ve polipeptitlerden oluşmaktadır. Kobra zehiri, yılanın gözlerinin arkasında yer alan tükürük bezlerinde üretilir. Yılan, avını ısırdığında 8-10 mm civarında olan dişleri ile ısırdığı yara kısmından zehirini içeriye enjekte eder.

Kral kobra zehiri, nörotoksiktir ve saldırdığı kişinin doğrudan merkezi sinir sistemine etki eder. Hızlıca şiddetli bir acı başlar ve zehir bulanık görüş, vertigo, uyku hali ve felç gibi durumlara yol açar. Zehirin etki ettiği ilerleyen dakikalarda kardiyovasküler çöküş meydana gelir ve saldırıya uğrayan kişi komaya girer. Son aşamada ise solunum yetmezliği ile birlikte ölüm meydana gelir.

KOBRA ZEHİRİ NE İŞE YARAR?

Bir insanı kısa sürede öldürebilen kobra zehiri sağlık ve diğer alanlarda da kullanılmaktadır. Öldürücü özelliği bulunsa da, kobra zehiri günümüzde kimyasal silahların ayrıştırılması, kanser tedavisi, doping ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.  

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Orta Doğu’nun en güçlü orduları listesi yayınlandı
Orta Doğu’nun en güçlü orduları listesi yayınlandı