Karacahisar Kalesi nerede, ne zaman fethedildi - Karacahisar Kalesini kim fethetti?

Diriliş Ertuğrul 3. sezonunda olayların sıkça yaşanacağı yerlerden bir tanesi olan Karacahisar Kalesi, Osmanlı'nın kuruluş döneminde önemli rol oynadı. Peki Karacahisar Kalesi nerede, kim fethetti?

 Diriliş Eruğrul dizisinde bizans tekfurlarının elinde bulunan Karacahisar Kalesi, gerçekte de hemen hemen aynı olay örgüsü içerisinde yer aldı. Peki Karacahisar Kalesini tarihte kim fethetti?


Karacahisar Kalesi, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda büyük önem arz eden bir kaledir. Osmanlı Devleti kuruluşu öncesi Ertuğrul Bey'in zamanını konu alan dizi Diriliş Ertuğrul'da 3. sezondan itibaren duymaya başladığı Karacahisar Kalesi'nin nerede olduğu izleyenlere tarafından merak edilmeye başlandı. Dizinin son bölümünde Karacahisar Kalesi tekfuru Vasilius'un ölümü ile daha çok araştırılmaya başlandı. Peki Karacahisar Kalesi nerededir? Karacahisar Kalesi ne zaman, kim tarafından fethedildi?

KARACAHİSAR KALESİ NEREDEDİR, NE ZAMAN FETHEDİLDİ?
Diriliş Ertuğrul dizisinde adını sıkça duyduğumuz Karacahisar Kalesi merak edilmeye başlandı. Anadolu Üniversite resmi sitesinde Karacahisar Kalesi ile ilgili açıklamalara Osmanlı Devleti’nin kurulmasındaki önemi anlatıyor.

Karacahisar Kalesi; Eskişehir'in güneybatısında, Porsuk Çayı 'nın yanındaki platonun üzerinde kurulmuş bir Bizans kalesidir. Anadolu Selçuklu Devleti'nin sınırı Karacahisar Kalesi'ne kadar dayanıyordu. Kalenin tekfuru bölgede bulunan diğer Bizans tekfurları gibi Anadolu Selçuklu Devleti'ne vergi veriyordu. Böylece Bizans île Türkler arasındaki barış devam ediyordu.

Ertuğrul'un ailesi oraya vardığında Kütahya'nın kuzeyindeki Karacahisar mevkiinde Rumlar yaşıyordu. Ertuğrul bu Rumlar tarafından rahatsız edilince Alaaddin'den sefer için izin istedi ve sefer yapıp bölgeyi aldı. Zafer haberini Eskişehir'de alan III. Alaeddin Keykubat, Eskişehir'in adını "Sultanönü"'ye çevirdi ve Ertuğrul Gazi'ye verdi.

Ertuğrul Gazi'nin ise üç oğlu vardı; Osman, Gündüzalp ve Savcı. Bunlardan en küçüğü olan Osman, 1258 yılında doğdu. Bizans tekfurlarına karşı seferlerde bulundu ve bir savaşçı olarak nam saldı.Babasının ölümü üzerine 1281'de aşiretin başına geçen Osman Gazi, 1284'te Bizanslılara ait olan Kulaca Hisar'ı ele geçirdi. İlerleyen yıllarda fetihlerine devam etti; 1288'de Karacahisar'ı, 1298'de Bilecik'i fethetti.

Osman Bey Söğüt'e yerleştikten sonra Karacahisar tekfuru iktidarını kaybedeceğini düşünerek Osman Bey'e karşı düşmanca davrandı. Sonuçta Osman Bey tekfuru yendi ve 1288 yılında Karacahisar Kalesi'ni fethetti. Kalenin yakınında bulunan Karacaşehir'e Türkleri yerleştirdi.

Karacaşehir'de kalabalıklaşan halk, Eskişehir'e gelip Karacaşehir'deki camide hutbe okutmak istediklerini bildirdiler. Şeyh Edebali'nin yardımı ile Osman Bey Karacaşehir'deki camide hutbe okunmasına izin verdi. Oraya kadı ve imam tayin etti (1299).Karacahisar Kalesine sahip olan Osman Bey, Bizans topraklarında ilerledi ve beyliğin sınırlarını genişletti. Osmanlı Devletinin temeli Karacahisar Kalesinin alınması ile atılmış oldu.

 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Direniş Karatay filmi için ne kadar harcandı, zaman vizyona giriyor, konusu nedir?
Direniş Karatay filmi için ne kadar harcandı, zaman vizyona giriyor, konusu nedir?