İttifak ne demek, ne anlama geliyor? - Ülkeler arası ittifak nasıl oluyor?

Çoğunlukla seçim ve savaş dönemlerinde duymaya alışkın olduğumuz ittifak kavramının anlamı nedir? İttifak nedir, ülkeler arası ittifak nasıl oluyor?

Seçim dönemlerinde koalisyon arayışlarında ittifak kavramını sıklıkla duyarız. Aynı zamanda savaş dönemlerinde de karşımıza çıkan "ittifak kavramı" ne anlama geliyor?

İttifak, uluslararası ilişkilerde, türlü devlet veya güçlerin ortak eylemde bulunmak için oluşturduğu birliğe verilen addır. II. Dünya Savaşı sırasın­da İngiltere, Fransa, ABD ve SSCB’nin Mihver Devletleri’ne karşı kurdukları itti­fak ile Kuzey Atlantik Antlaşması Teşkilatı (NATO) ve eski Varşova Paktı bu tür birliklere örnek gösterilebilir.

Günümüzde kurulan ittifaklar eski dönem­lerde kurulmuş olanlara göre çok daha kapsamlı bir işbirliği ve çaba gerektirmekte­dir. Bu nedenle örneğin, II. Dünya Savaşı sırasında kurulan ittifaklarda askeri ve eko­nomik planlama daireleri özel bir önem kazanmış ve yaygınlaşmıştı. NATO gibi daha gevşek bağlarla kurulmuş ittifaklarda bile siyasal ve askeri alanlarda işbirliği içinde çalışmaya ve ortak tavır almaya büyük önem verilmektedir. İttifak nedir kısaca bilgi verdik. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  1 Milyon dolar ödüllü çözülemeyen problem!
1 Milyon dolar ödüllü çözülemeyen problem!