İşte madde madde yeni anayasa teklifi l Anayasa teklifinin tam metni

AKP ile MHP arasından günlerdir süren anayasa değişikliği görüşmelerinin sonuna gelindi. Anayasa değişiklik paketi az önce TBMM'ye sunuldu. Peki anayasa metninde neler var?

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi hareket partisinin uzun görüşmeler sonucu uzlaşmaya vardığı anayasa değişiklik paketi Meclis'e sunuldu. İki partinin temsilcileri kameraların karşısına geçerek ortak bir basın toplantısı düzenledi. İşte anayasa değişiklik paketinin ayrıntıları...

SEÇİMLERİN TARİHİ BELLİ OLDU

Milletvekili sayısı 2019 sonrası için 600 olarak öngörülürken yedek vekillik de teklifte yer alıyor. Teklife göre Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler 2019 yılının kasım ayında yapılacak. Yerel seçim 2019 yılının Mart ayında olacak. Seçilme yaşı ise 18'e düşüyor. Yedek milletvekilliği sistemi getiriliyor.

HSYK ÜYESİ KURAYLA SEÇİLEBİLİR

HSYK'nın yapısı değişiyor. HSYK üyelerinin yarısını Cumhurbaşkanı yarısını TBMM seçecek. TBMM'deki HSYK seçimlerinde ilk iki turda beşte üç çoğunluk aranacak. Seçim son tura kalırsa kura devreye girecek. Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 15'e düşürülüyor.

JANDARMA MGK'DAN ÇIKIYOR

Askeri yargı kaldırılıyor. Jandarma Genel Komutanı MGK üyeliğinden çıkarılıyor.

ANAYASA PAKETİNİN TÜM MADDELERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kalp sağlığımız için mutlaka uymamız gereken 6 önemli nokta
Kalp sağlığımız için mutlaka uymamız gereken 6 önemli nokta