İran, Suriye'de askeri üs kurdu iddiası

Suriye iç savaşında Esad yönetimini destekleyerek bölgede söz sahibi olan İran'ın, başkent Şam'ın güneyinde askeri üs kurduğu iddiası dünya gündemine oturdu.

İngiliz BBC kanalının batılı kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Suriye'deki iç savaş sürecinde kazandığı pozisyonu korumak isteyen İran, başkent Şam'nı güneyinde bulunan el Kiswah kentinde askeri üs kurdu.

Uydu görüntülerininde yer aldığı haberde İran'ın askeri üs kurma çalışmalarına başladığı ve bölgede inşaat faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. 

İran'ın Suriye'deki varlığını kalıcı hale getirmesi için bu hamlenin mantıksız olmayacağını belirten istihbarat kaynakları, kurulan askeri üsle İran'ın Lübnan'daki Hizbullah hareketine destek hattı kurmayı planladığını ifade etti.

BBC'nin analistlerine göre kurulan askeri üste çok sayıda araç için garaj yapıldığı ve yeni binalar yapılarak genişletildiği belirtildi.

ARKDASIN DEVRİM MUHAFIZLARI MI VAR?

İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani'nin IKBY krizi esnasında Kerkük'te görüntülenmesinin ardından, Suriye'ye geçtiği ve bölgede askeri faaliyetler yürüttüğü belirtiliyor.

İran dini lideri Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti'nin Rakka'ya operasyon yapılacağını açıklamasının ardından komşu kent Deyr ez Zor'da görüntülenen Kasım Süleymani, Cuma günü Suriye'nin ebu Kemal bölgesinde görüntülendi.

İSRAİL'DEN SERT TEPKİ

Suriye'de özellikle İran'ın varlığına şiddetle karşı çıkan İsrail, geçtiğimiz ay Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiş ve İsrail-Suriye sınırından İran'a bağlı milis güçlerin çıkartılması ve tampon bölge oluşturulması konusunda anlaşmıştı.

İsrail Başbakanı Netanyahu İran'ın bölgedeki varlığının kesinlikle kabul edilemeyeceği konusunda sert uyarılarda bulunmuş ve Putin'in Tahran ziyareti esnasında Suriye'de Hizbullah'a ait bir silah deposunu havaya uçurarak net mesajını vermişti.
 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sibel Can paraya kıydı, ultra lüks tatil yaptı
Sibel Can paraya kıydı, ultra lüks tatil yaptı