“Evden Eve: Türkiye'deki Suriyeli Mültecilerin Hikâyesi” etkinliği

GOAL, AB İnsani Yardım Kurumu ile birlikte, “Evden Eve: Türkiye’deki Suriyeli Mültecilerin Hikâyesi” adlı küresel sanal etkinlikte eşsiz bir video ve 3D fotoğraf sergisi düzenliyor.

Dünya Mülteciler Günü öncesinde, 17 Haziran 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek olan etkinlikte, uzmanlar bir panelde Türkiye ve başka yerlerdeki milyonlarca Suriyeli mülteci için empati ve sosyal uyumun nasıl geliştirilebileceğini tartışacaklardır.

Türkiye'deki Suriyeli Mültecilerin hayatını konu alan yeni etkileyici belgeselin ve 3D fotoğraf sergisinin dünya prömiyeri münasebetiyle düzenlenen küresel sanal etkinlikte, İrlanda Eski Devlet Başkanı ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Sn. Mary Robinson’ın açılış konuşmacısı olarak yer alacağı teyit edildi.
 
Belgesel, Türkiye'de göçebe ve yarı göçebe Suriyeli mülteciler ile mevsimlik tarım işçiliği yapan mültecilerin günlük yaşamlarını ender rastlanan bir şekilde mercek altına alacak. Belgesel, AB İnsani Yardım Kurumu’nun desteğiyle, İrlanda insani yardım kuruluşu GOAL tarafından hazırlandı.

Suriye’de on yıl önce başlayan çatışmadan bu yana ülkeye sığınan 3.7 milyon kayıtlı Suriyeli ile birlikte Türkiye, hâlihazırda dünyada en fazla sayıda mülteciyi ağırlayan ülke konumunda.

AB tarafından fonlanan “Marjinalleştirilmiş ve Savunmasız Halkların Hizmetlere Erişiminin Kolaylaştırılması” (LINK) programı sayesinde GOAL tarafından desteklenen belgesel ve fotoğraf sergisi, göçebe ve yarı göçebe Suriyeli mülteciler ile mevsimlik tarım işçiliği yapan mültecilerin günlük yaşamlarına ışık tutacak.

LINK Programı, mültecilere hayati önem taşıyan sosyal koruma desteği sunmakta ve mültecileri Türkiye'deki hak ve yükümlülükleri ve hizmetler konusunda bilgilendirmektedir.

Etkinlik, en savunmasız mülteci topluluklarına dair farklı bakış açılarının ve deneyimlerin daha iyi anlaşılmasını sağlamak için önde gelen uzmanların bilgiye dayalı bir şekilde gerçekleştireceği bir tartışmayı içerecek. Ayrıca, çatışma devam ederken eve dönmesi mümkün olmayan milyonlarca Suriyeli mülteciye; hükümetlerin, uluslararası toplumun ve sivil toplumun desteği nasıl sürdürebileceği ele alınacak.
 
Konuşmacılar arasında İrlandalı Avrupa Parlamentosu Üyesi Barry Andrews; BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi Başkanı ve İrlanda'da Göçmen Hakları Merkezi kurucusu Anastasia Crickley; UNHCR (Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc ve -Roman topluluklarının entegrasyonunu desteklemeyi amaçlayan Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu ortak girişimi- ROMACT’ın Program Yöneticisi Ana Oprisan yer alıyor.
 
Etkinliğe, Dóchas Yönetim Kurulu üyesi ve İrlandalı yenilikçi teknoloji girişimlerini destekleyen ve kar amacı gütmeyen bağımsız bir kuruluş olan Scale Ireland'ın CEO'su Martina Fitzgerald başkanlık yapacak.
 
Ödüllü film yapımcıları GENBAR tarafından hazırlanan belgesel göçebe ve göçmen mevsimlik tarım işçilerinin çeşitli ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi amaçlıyor ve onların yaşamlarına, karşılaştıkları zorluklara, umutlarına ve hayallerine ender rastlanan bir bakış açısı getiriyor.
 
25 dakikalık film, mültecilerin günlük hayatlarını ve COVID-19'dan nasıl etkilendiklerini gözler önüne seriyor.

Prömiyer GOAL CEO'su Siobhan Walsh, AB İnsani Yardım Kurumu Uzmanı Jonathan Gray, GOAL Türkiye Koruma ve İçerme Program Koordinatörü Yusuf Nural ve belgeselin yönetmeni Elmas Arus'un katkılarıyla gerçekleştirilecek.

GOAL Ortadoğu Bölge Direktörü Lorraine Marriot bugün şunları söyledi: “GOAL, AB İnsani Yardım ortaklığıyla birlikte, mültecilerin ülkelerinden uzakta, kendilerine yeni bir hayat inşa etmeye çalışırken her gün karşı karşıya kaldıkları büyük zorlukların canlı bir resmini çizen bu önemli belgesel ve fotoğraf sergisini İrlanda ve Avrupa vatandaşlarına getirmekten gurur duyuyor.

Film yapımcıları olan GENBAR'a, LINK programı kapsamında GOAL tarafından desteklenen mültecilerin hikâyelerini hassas bir şekilde yansıtmalarını sağlayacak, eşsiz bir erişim olanağı sunuldu. Belgeselin ve üç boyutlu fotoğraf sergisinin Suriyeli mültecilerin yalnızca Türkiye'de değil, ötesinde karşılaştıkları yaşamsal insani sorunların gündeme getirilmesinde çok önemli bir etki yaratmasını umuyoruz."
 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Rusya'da çekilmiş birbirinden enteresan kareler!
Rusya'da çekilmiş birbirinden enteresan kareler!