Esad, Suriye'de varil bombasıyla saldırdı 94 sivil hayatını kaybetti

SNHR'nin raporune göre Esad rejimi muhaliflerin kontrolündeki pek çok farklı noktayı varil bombalarıyla vurdu. 4 binin üzerindeki varil bombalarıyla 94 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi.

Suriye'deki kanlı iç savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Birleşmiş Milletlerin çatışmasız alanları genişletme çalışmalarına rağmen Esad rejimi tüm gücüyle vurmaya devam ediyor. SNHR'nin raporune göre Esad rejimi, muhaliflerin kontrolündeki noktaları varil bombalarıyla vurmaya devam ediyor.

Rapora göre, varil bombasıyla en fazla, ülkenin güneyinde, muhaliflerin kontrolündeki Dera ili vuruldu. Dera'ya atılan 2 bin 31 varil bombası, 15’i çocuk, 12’si kadın 42 sivili öldürdü.

SNHR raporunda ikinci sırada ise Şam Kırsalı yer aldı. Rejim, Başkent'in kırsal kesimini kapsayan bölgeye 856 varil bombası attı. Saldırılarda aralarında 4 çocuk ve 2 kadının yer aldığı 8 sivil yaşamını yitirdi.

Raporda, Şam Kırsalı'nı Hama, Halep, Humus, İdlib, Rakka ve Kuneytra illerinin takip ettiği belirtildi.

HAZİRAN AYINDA BİN 271 VARİL BOMBASI ATILDI

Rapora göre, rejim güçleri en fazla saldırıyı haziran ayında düzenledi. Bin 271 varil bombalı saldırıda 2’si çocuk, 4’ü kadın olmak üzere 14 sivil yaşamını yitirdi. Geçen ay rejimin en fazla varil bombası kullandığı iller, Dera (bin 229 adet), Halep (16 adet), Şam Kırsalı (13 adet) ve Humus (13 adet) oldu.

SNHR’nin raporunda, rejimin 4 mescit, 4 sağlık merkezi, 2 sivil savunma (Beyaz Baretliler) merkezi, bir çarşı ve bir fırının varil bombasıyla vurduğu ifade edildi.

Varil bombaları, Esed rejiminin 6 yıldır süren iç savaşta sivillere karşı kullandığı en yaygın silahlar arasında bulunuyor.

SNHR'nin derlediği verilere göre, rejim, varil bombasını ilk kez 1 Mart 2012'de İdlib'in kuzeyindeki Salkin beldesinde kullandı

UCUZA MAL EDİLİYOR, ETKİSİ ÇOK BÜYÜK

Rejim, kitle katliamlarında ucuza mal edilmesi ve büyük yıkım etkisi nedeniyle varil bombalarını tercih ediyor. Bu bombalarla çoğunlukla sivil alanları hedef alan rejim, en yüksek can kaybının ortaya çıkmasını hedefliyor.

Yaklaşık 50 dolara mal olan bir varil bombası, kalorifer kazanı, su tankı ve orta büyüklükteki yakıt tanklarından elde edilebiliyor. Bomba, varilin içine doldurulan patlayıcı miktarına göre, 50-200 metrelik alanda tahribat yapıyor. Bombanın ilk etaptaki darbe etkisinden çıkan basınç dahi, sivillerin organlarını parçalayabiliyor. Sadece sivilleri öldürmekle kalmayan varil bombaları, düştüğü yapılarda büyük delikler açarak yıkıma neden oluyor. Atılış şekli, askeri terminolojide "serbest düşüş ilkesi" olarak tanımlanan varil bombaları, yerleşim yerlerine verdikleri hasarla, sivilleri göçe zorluyor.

SNHR, 2015 ve 2016 yılları raporlarına göre, 2015'te 17 bin 318 varil bombası atıldı, 499'u çocuk, 338'i kadın olmak üzere 2 bin 32 sivil hayatını kaybetti.

Geçen yıl ise 166'sı çocuk, 86'sı kadın 653 sivil,12 bin 958 varil bombasının kurbanı oldu. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  YGS 2017 sonrası paylaşılan en komik ve ilginç capsler
YGS 2017 sonrası paylaşılan en komik ve ilginç capsler