En çok tutuklu gazetecinin olduğu ülke Türkiye

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) raporuna göre, dünya genelinde hapiste tutuklu olan 262 gazeteciden 73'ü Türkiye'de bulunuyor.

Türkiye basın özgürlüğü konusunda yine sınıfta kaldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısı geçen yıla göre sekiz azalarak 73’e düştü.

Türkiye’nin üst üste ikinci yıl ‘en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülke’ konumu vurgulanan raporda şöyle dendi:

“2016 yılında Türk basınına yönelik olarak başlayan baskı, temmuz ayındaki darbe girişimi sonrası arttı. Yetkililer bazı gazetecileri, yalnızca bir mesajlaşma uygulaması olan ‘ByLock’ kullandıkları ve Gülenci kurumlar arasında olduğu iddia edilen bankalarda hesapları olduğu için suçladı.”

Rapora göre, Çin’deki tutuklu gazeteci sayısı 38’den 41’e yükseldi. Mısır’da ise geçen yıl 25 olan sayı 21’e düşmüş durumda.

Trump ‘etkisi’

CPJ, dünya çapında tutuklu konumdaki gazetecilerin yüzde 74’ünün ‘devlete karşı suçlardan’, birçoğunun da ‘geniş kapsamlı ve belirsiz terör yasaları’ nedeniyle cezaevinde tutulduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın medyaya yönelik baskısının, gazetecilerin hapiste olduğu diğer ülkelerin liderlerine tutumlarını sürdürme imkanı verdiği yorumu da raporda yer aldı.

CPJ’in raporuna göre ‘hatalı haber’ suçlamasıyla dünya çapında hapiste olan gazeteci sayısı ise bu yıl rekor kırarak 21’e ulaşmış durumda. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Sosyal medya bu çantanın rengini tartışıyor
Sosyal medya bu çantanın rengini tartışıyor