Depozito nedir | Plastik poşet depozitosu ne kadar kaç para?

Yılbaşından itibaren marketlerde plastik poşetler para ile satılacak. Çevre kirliliğini önlemek için ambalajlı ürünlere depozito uygulanacak. Peki depozite nedir?

Plastik poşetlerin paralı olmasıyla ilgili düzenleme TBMM'de kabul edildi. Artık marketler plastik poşetleri para ile satacak. Bedava veren işletmelere ise para cezası uygulanacak. Ayrıca ambalaşlı ürünler için depozito uygulanacak. Peki depozito uygulaması nedir? Hangi ürünlerden kaç para depozito alınacak? İşte ayrıntılar...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belirleyeceği ambalajlar için depozito uygulanmasını zorunlu tutacak. Depozito kapsamındaki ambalajlı ürünlerin satış noktaları, depozito uygulaması toplama sistemine katılım sağlayacak.

Kaynakların verimli yönetimi ve plastik poşetlerden kaynaklanan çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla plastik poşetler satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmamak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyon aracılığıyla belirlenecek ve her yıl için güncellenecek.

İLGİLİ HABER Marketlerde poşetler kaç paraya satılacak? Marketlerde poşetler kaç paraya satılacak?

DEPOZİTO NEDİR?

Zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün teminatı olarak, mülk sahibinin talebi üzerine kullanıcı tarafından verilen kıymetli evrak veya paraya depozito adı verilir.

Kira işlemlerinde depozito süreci

Mülk sahipleri daire, dükkan veya iş yerlerini kiraya verirken ileride doğabilecek tüm olumsuzluklara karşı kira sözleşmesi yapılırken depozito talep eder. Borçlar Kanunu’na göre kiralama işlemlerinde depozito olarak alınan para maksimum 3 aylık kira bedelini geçemez.

Depozitonun yasal sayılması için depozito olarak belirlenen kıymetli evrak veya paranın banka aracılığıyla resmileştirilmesi gerekir. Aksi durumda iki tarafta herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Kira depozitosu olarak para verilecekse mülk sahibi adına olan vadeli hesaba depozito tutarı yatırılır. Söz konusu kıymetli evrak ise yine aynı şekilde bankada muhafaza edilir.

Banka depozitoyu iki tarafın rızası, icra takibinin kesinleşmesi ya da mahkeme kararıyla geri verebilir. Kira sözleşmesinin sona ermesiyle mülk sahibi 3 ay içinde bankaya kiracıya karşı sözleşmeyle ilgili dava açtığını, icra yoluyla takibe aldığını bildirmelidir. Bunun yapılmaması durumunda banka kiracının isteği üzerine parayı kiracıya geri öder.

Kira sözleşmesinin bitmesi halinde kiralanan yer temiz, bakımlı ve zarar görmeden teslim edilmişse depozito olarak verilen para ya da kıymetli evrak kiracıya geri verilir. Verilen sözün tutulmadığı durumda ise zararlar depozitodan düşülür.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Twitter'da en fazla takipçisi olan ünlüler (Ünlülerin kaç takipçisi var)
Twitter'da en fazla takipçisi olan ünlüler (Ünlülerin kaç takipçisi var)