Depo şartı nedir?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından BIST 30 endeksi içindeki bankala hisselerine uygulanan depo şartı halk tarafından merak edildi. Depo şartı nedir? İşte detaylar...

Depo şartı nedir? | Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından BIST 30 endeksi kapsamındaki banka hisselerine uygulanan depo şartı, vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi.

İnternette arama yapan vatandaşlar, arama motorlarına "Depo şartı nedir?" yazarak meraklarını gidermeye çalıştılar.

Biz de bu haberi meraklı okuyucularımız için yaptık. Depo şartı nedir? Ne işe yarar? İşte detaylar...

Depo şartı nedir?

Satışta depo şartı, bir hisse senedini satmak isteyen yatırımcının, emri ileteceği an itibarıyla emri verdiği aracı kurumdaki hesabında o hisse senedinin bulunması zorunluluğunu getiriyor. Depo şartı uygulamasında, yatırımcının sattığı miktar kadar hisse senedi takas yükümlülüğü (T+2) yerine getirilene kadar, yani sonraki ikinci işlem gününe kadar ilgili hesaplarda tutulmaya devam ediliyor.

Depo edilen hisse senetleri, takas işlemleri tamamlanana kadar müşteri tarafından iletilen yeni bir emrin karşılığında önceden depo edilmesi gereken hisse senedi olarak değerlendirilemiyor. Benzer şekilde, takas gününde yatırımcının hesabına geçecek hisse senetleri de depo şartı kapsamında dikkate alınmıyor.

Satışta depo şartının uygulanmadığı hisse senetlerinde, Borsa İstanbul’da T+2 valörü uygulanması nedeniyle hisse senedinin 2 iş günü sonrasında teslim edilmesi yeterli oluyor. Yatırımcı, depo şartının uygulanmadığı pay piyasalarındaki satış işlemi sonucunda doğan yükümlülüğünü, gün içinde alım yaparak, ödünç piyasadan o hisse senedini ödünç alarak veya başka bir hesaptan ya da aracı kurumdan virman yaparak yerine getirilebiliyor.
Analistler, Borsa İstanbul’un getirdiği açığa satış yasağı ve SPK’nın “satışta depo şartı” uygulama kararlarının, piyasalarda artan oynaklık nedeniyle yatırımcıların zarara uğramaması ve fiyat hareketlerinde istikrarın sağlanması amacıyla alındığını kaydetti.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Daha önce hiç duymadığınız farklı bilgiler...
Daha önce hiç duymadığınız farklı bilgiler...