Cebelitarık'ta rehin tutulan İran tankeri salıverildi

Cebelitarık Yüksek Mahkemesi, İngiltere'nin alıkoyduğu İran tankerinin salıverilmesine hükmetti.

 ABD'nin, tankerin salıverilmemesi talebine rağmen Cebelitarık Yüksek Mahkemesi İran tankerin hareketine izin verilmesine karar verdi.

Mahkeme Başkanı Anthony Dudley, mahkemeye ABD'nin tankerin salıverilmemesini yönündeki talebine ilişkin yazılı bir talep ulaşmadığını kaydetti.

Gibraltar Chronicle gazetesi de İngiltere'nin Cebelitarık yakınlarında el koyduğu İran'a ait petrol tankerinin serbest bırakılacağını duyurdu. Cebelitarık özerk yönetiminin Tahran'dan, Grace 1 adlı söz konusu tankerin Avrupa Birliği'nin yaptırım kapsamına aldığı bölgelere nakliyat yapmayacağına ilişkin yazılı bir taahhüt aldığı belirtildi.

Gibraltar Chronicle'ın haberinde "Buna dayanarak Cebelitarık Başbakanı Fabian Picardo gözaltı kararını kaldırmaya ve tankerin demir almasına izin verilmesine karar vermiştir" denildi.

"ABD'NİN HAMLESİ BİR KORSANLIK GİRİŞİMİ"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif kararın ardından attığı tweette, "Ekonomik terörizm yoluyla emellerine ulaşmada başarısız olan ABD –kanser hastalarının ilaçlarından mahrum edilmesi de buna dahil- açık denizlerde mülkümüzü çalmaya çalışarak hukuk sistemini sömürmeye çalışmıştır" ifadelerini kullandı. DW Türkçe'nin aktardığına göre, Cevad, ABD'nin talebini "korsanlık girişimi" olarak nitelendirdi.

İran'ın Londra Büyükelçisi Hamid Baidinejad da ABD'nin İran'a ait tankerin serbest bırakılmasına engellemeye yönelik son dakikada umutsuzca bir girişimde bulunduğunu ancak acınası bir yenilgi aldığını ifade etti.

ABD'DEN MAHKEMENİN KARARINDAN ÖNCE GELEN TALEP

ABD, Suriye'ye ham petrol taşıdığı şüphesi ile 4 Temmuz'da Cebelitarık'ta el konulan İran'a ait tankerin salıverilmemesi talebinde bulunmuştu.

Cebelitarık özerk yönetiminden gelen açıklamada, "ABD Adalet Bakanlığı Grace 1'a yöneltilen çeşitli suçlamalar nedeniyle alıkonulması için başvuruda bulundu. Talep incelenmekte" denilmişti.

Gibraltar Chronicle gazetesi Yüksek Mahkeme Başkanı Dudley'in Washington'dan söz konusu talep gelmemiş olsaydı tankerin serbest bırakılmasına ilişkin olarak bugün görülmekte olan duruşmanın ardından salıverilmesini planlandıklarına ilişkin ifadelerini aktararak, Dudley'in "ABD'den bu hamle gelmeseydi tankerin bugün denize açılmış olacağı" yönündeki ifadelerine yer vermişti.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Jet Sosyete Oyuncuları ilk defa kamera karşısında topluca poz verdi!
Jet Sosyete Oyuncuları ilk defa kamera karşısında topluca poz verdi!