BES'ten kaçışı önlemek için revizyon

Hazine Müsteşarlığı, otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi'nden kaçışları önlemek için yeni hamleler yapacak. Bunlardan ilki sıkı bir iletişim çalışması olacak.

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), hayal kırıklığı yaratmış, pek çok vatandaş otomatik geçilen bu sistemden çıkmıştı.

Yüzde 60'lara varan cayma oranları nedeniyle beklentileri karşılamayan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve BES'e otomatik katılımda revizyon için düğmeye basıldı.

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Şerif Çakırsoy'un, "BES ve otomatik katılımda revizyon içeren bazı çalışmalara başladık. Konuyu en kısa zamanda tüm paydaşlarla istişare edip hayata geçireceğiz" sözleriyle sinyalini verdiği çalışmalar kapsamında ilk etapta otomatik BES ile ilgili yanlış algıyı düzeltmek için sigorta firmalarının da dahil olacağı büyük bir iletişim harekatı başlatılacak.

Edinilen bilgilere göre, bunun ardından cayma sürelerinin uzatılıp sigortalının sistemde daha uzun kalması ve tasarrufun farkına varması sağlanacak. Takip eden süreçte biriken paranın bir kısmının kullanımına izin verilecek.

Devlet katkı payı hakediş sürelerinin kısaltılması ve sistemden çıkanların 2 yıldan önce geri dönebilmesi de üzerinde çalışılan konular arasında.

Negatif algı yıkılacak

Tüm bu hamleler istenen başarıyı sağlamazsa girişlerin gönüllü olduğu sistemden çıkış bazı şartlara bağlanacak.

Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, sektör olarak cayma oranlarının daha düşük olmasını istediklerini, bu konuda bakanlıkla Hazine arasındaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Cayma oranlarının yüksek olduğu ülkelerdeki modellerin incelendiğini bilgisini veren Akif Eroğlu, "Bu ülkelerde biriken paranın bir kısmının kullanımına izin veriliyor. Sisteme giriş gönüllü iken çıkışlar şartlara bağlanıyor. Zorunlu algısının oluşturduğu negatif etkinin önüne geçmek için iletişim çalışmaları yürütülüyor. Bunların hepsi sektör tarafından öneri olarak Hazine'ye sunuldu" diye konuştu.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Basılı Kitapların E-Kitap karşısında yaşadığı büyük zafer!
Basılı Kitapların E-Kitap karşısında yaşadığı büyük zafer!