Afrin nerede, önemi nedir? - Türkiye Afrin'e operasyon yapacak mı?

Rus askerlerin terk etmesinin ardından terör örgütü YPG'nin elinde bulunan Afrin'e olası operasyon için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Peki Afrin nerede, Afrin'in Türkiye için önemi nedir?

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG, Afrin'deki varlığını sürdürüyor. ABD desteğiyle Suriye'de DAEŞ'tan temizlediği topraklarlda özerk bir yönetim kurmak isteyen YPG'ye karşı, operasyon hazırlıkları devam ederken, Afrin'in nerede olduğu ve Türkiye için öneminin ne olduğu araştırılıyor.

Afrin operasyonu başlıyor mu, Afrin’de son durum nedir? Afrin operasyonuna ilişkin açıklamalar hız kazandı. Peki Afrin nerede, Afrin’in önemi nedir? Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki Afrin operasyonuna yönelik önemli açıklamalar yaptı. Çavuşoğlu, Afrin'e ilişkin soru üzerine "Bizim Afrin veya başka bir yere girmemiz için ya da bize tehdit oluşturan teröristle mücadele etmemiz için orada birinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Ve bunun zamanlaması" diyerek Türkiye'nin hedefinin şu anda ilişkiler kopuk olsa da rejim ya da başka ülkeler olmayacağının altını çizdi. Afrin operasyonunun an meselesi olduğu kulislerde konuşuluyor. Rusya lideri Putin sürpriz şekilde askerlerini Suriye’den çekme kararı aldı. Putin’in Lazkiye’de birliklere verdiği talimat, özellikle PKK işgali altındaki Afrin’de dengeyi değiştirecek. Bölgede 300 Rus askeri var. Çekilme, TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonunun her an başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

AFRİN’DE SON GELİŞMELER

Rusya lideri Putin sürpriz şekilde askerlerini Suriye’den çekme kararı aldı. Putin’in Lazkiye’de birliklere verdiği talimat, özellikle PKK işgali altındaki Afrin’de dengeyi değiştirecek. Bölgede 300 Rus askeri var. Çekilme, TSK'nın Afrin'e yönelik operasyonunun her an başlayacağı şeklinde yorumlanıyor.

Rusya, Suriye savaşına doğrudan dahil olduğu 2015 yılı Eylül ayından itibaren sahada denklemin değişmesini sağlayan bir unsur. Halen 300’den fazla Rus askerinin bulunduğu Afrin 2012 yılından bu yana PKK işgalinde bulunuyor. Yeni Şafak'ın haberine göre Türkiye’ye yönelik en büyük tehdit merkezi olan ve uzunluğu 170 kilometreyi bulan Afrin işgal hattında konuşlu Rus askerlerinin çekilmesi Türkiye’nin tüm hazırlıklarını tamamladığı Afrin Harekatı için son aşama olarak değerlendiriliyor.

 

Suriye’nin Lazkiye, Tartus ve Humus bölgelerinde askeri üsler inşa eden Rusya’nın çekilme yönünde yaptığı açıklamanın arka planında İran, Türkiye ve Rusya işbirliği ile oluşturulacak ortak güç projesinin olduğu bildiriliyor. Hama, Humus, Halep, Lazkiye, Dera ve Halep bölgelerinde güvenlik ve barışı tesis ve koruma amaçlı kurulacak ortak ordu projesinin heyetler düzeyinde görüşüldüğü gelen bilgiler arasında. Suriye’de kalıcı barışın sağlanması, birleşik ordunun kurulması, demokratik seçimlerin yapılması, terör tehdidinin ortadan kalkması ve güven ortamının tesis edilme sürecine dek görev yapması planlanan ortak ordu projesi kapsamında ilk aşamada 20 bin asker görev alacak.

Humus, Tarsus, Tedmür, Halep, Afrin ve Lazkiye’de üsleri bulunan Rusya’nın Suriye genelinde 7 bin askeri bulunuyor. Rusya’nın Deir ez Zor bölgesinde konuşlandırdığı Turan Tugayları ve Kadirov tarafından gönderilen ve Halep’te görev yapan Çeçen Barış Gücü’ne mensup askerler 7 bin kişilik Rus gücü içerisinde en dikkat çeken askeri birlikler.

AFRİN NEREDE? NEDEN ÖNEMLİ?

Afrin, Türkiye'nin terörle mücadelesi açısından son derece önemli bir nokta. Özellikle son dönemde PKK/PYD sızmalarının büyük ölçüde bu bölgeden olduğu anlaşılıyor. Afrin, Hatay'ın hemen yanı başında ve bu bölge Türkiye'nin terör örgütü kabul ettiği PKK'nın Suriye kolu PYD için bir lojistik ve harekat merkezi gibi çalışıyor. Afrin, Türkiye'nin sınır güvenliği açısından son derece önemli.

İkincisi bu bölge Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatıyla temizlediği bölgeyi de tehdit ediyor. Özellikle Azez'e yönelik saldırılar olduğunu görüyoruz. Ve El Bab'a doğru bu bölgeden zaman zaman baskı geldi. Dolayısıyla hem Fırat Kalkanı bölgesinin güvenliği hem de Türkiye'nin sınır güvenliği açısından önemli. Bunun ötesinde Suriye'deki iç dengeler açısından da son dönemde önem kazandığını söyleyebiliriz. Afrin'in bulunduğu nokta, Fırat Kalkanı ve İdlib arasında bir birleşme noktası. Eğer burası Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçerse bu anlamda burada da bir bütünlük oluşacak. Bu da Suriye Barış müzakerelerinde Türkiye'nin desteklediği muhalefetin elini güçlendirecek. Bu açıdan Afrin, çok yönlü olarak önemli bir nokta.

 

AFRİN NEREDE?

Afrin, Suriye'nin Halep Valiliği'ne bağlı bir ilçedir. Nüfusu 36.000'in üzerindedir. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Zeytin ağacı Afrin'in sembolüdür. Afrin zeytin için önemli bir üretim merkezidir. Zeytinyağı ve tekstil kentin yerel sanayilerinden bazılarıdır. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde
Kıvanç Tatlıtuğ ile Başak Dizer ayrılığın eşiğinde