Yozgat Bozok Üniversitesi'nde elektrikli otomobil üretildi

Yozgat Bozok Üniversitesi güzel bir başarıya imza atarak güneş enerjisi ile de desteklenen elektrikli otomobil üretti.

 Türkiye'de yerli otomobilin üretilmesi konusunda çalışmalar aralıksız devam ederken, Yozgat Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği öğrencileri Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Davut Erdem Şahin'in danışmanlığında kurdukları ‘Atılgan' isimli ekiple elektrikli araç üretti.

YÜZDE 80'İ YERLİ
Tasarımının tamamı kendilerine ait olan otomobilin yüzde 80'i yerli ürünlerden oluşuyor.

"TÜRKİYE 7'NCİSİ OLABİLDİK"
Bozok Üniversitesi Makine Mühendislik 4. sınıf öğrencisi Burak Resul, “Takımı bu sene kurduk, elektromobil olarak başlamış olsak da amacımız yerli bir araç yapmak. Şu anda aracımızın yüzde 80 civarı yerli, şasemiz kendi tasarımımız, onun dışında yaptığımız salıncak sistemi, mekanik kısımlar, kapılar hepsi kendi tasarımızı, yeterli imkanlar bulamadığımız için kendi motorumuzu kendimiz yapamadığımız için yüzde yüz yerli yapamadık. Tübitak'ın düzenlemiş olduğu alternatif enerjiler yarışına katıldık. Kurşun asit akü ile inanılmaz bir başarıyı sağladık. Türkiye 7'ncisi olabildik. Kısmetse önümüzdeki yıl yüzde yüz yerli bir araç yapıp, ülkemize yerli bir elektrikli araç kazandırmak istiyoruz. Bu konuda çeşitli çalışmalar oluyor, bize imkan sağlanırsa, biz de başarmak istiyoruz” diye konuştu.

"ARAÇ 10 BİN LİRAYA MAL OLDU"
Berkay Emin isimli öğrenci ise,"Otomobil tam bir şarj dolumla 100 kilometre menzile oluşuyor. Aynı zamanda 70 kilometre hıza ulaşabiliyor. Biz elektrikli arabalardan farklı olması için aracımıza güneş paneli yerleştirdik. Arabanın aydınlatma sistemlerindeki enerjiyi buradan kullandık. Arabamız kendi imkanlarımızla yaptık. Biz arabamızı yaparken, sponsor desteğimiz çok azdı. Destek sağlanırsa yüzde yüz bir yerli arabayı yapmayı hedefliyoruz. Araç 10 bin liraya mal oldu" dedi.

Trafikte aracı gören vatandaşlar da, öğrencilerin bu şekilde çalışmaları ve üretim yapmalarının takdir ettiklerini söyledi.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Meteorolojiden İstanbul için kritik uyarı!
Meteorolojiden İstanbul için kritik uyarı!