Taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek - Taşeronların statüsü ne olacak taşeron habeleri son dakika

Yıl sonuna kadar kadroya alınması beklenen taşeron işçilerin statülerin ne olacağı merak edilmeye başlandı. Taşeronlar kadroya alınacak mı, taşeron kadroya ne zaman alınacak?

 Binlerce taşeron işçinin büyük bir merakla beklediği kadroya alınma durumunda statülerinin ne olacağı merak konusu oldu.

Taşeron işçi ne zaman kadroya geçecek son durum ne? Taşeron işçilerin yıl sonuna kadroya geçeceği açıklanırken herkes statülerin ne olacağını merak ediyor. Taşeron işçiler işçi mi olacak yoksa memur mu? Türk İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada taşeron işçilerin kadroya geçmesinden umutlu olduğunu söyledi. Atalay, "Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar?" değerlendirmesinde bulundu" ifadelerini kullandı. Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir.

TÜRK İŞ BAŞKANI SORDU

Türk İş Başkanı Ergün Atalay yaptığı açıklamada taşeron işçilerin kadroya geçmesinden umutlu olduğunu söyledi. Atalay, "Hükümet yetkilileri bununla ilgili çalışmasının yıl sonuna kadar biteceğini söylediler. Ben de biteceğiyle ilgili bayağı umutluyum ama nasıl biteceğiyle ilgili tereddütlerim var. Memur mu yoksa işçi mi olacaklar?" değerlendirmesinde bulundu" ifadelerini kullandı.

TORBA YASA İLE TAŞERON İŞÇİLERİ NELER BEKLİYOR?

– Asgari ücretin 1404 liranın altına düşmemesi için çalışanlara ilave geçim indirimi sağlanacak.

– Taşeron işçilerin maaşlarını Maliye Bakanlığı belirleyecek.

– Ay sonları ödenen işsizlik maaşı her ayın 5’inde ödenecek.

– Terörle Mücadele Kanununa göre istihdam hakkı bulunanlarda yaş sınırı kalkıyor.

– Terörle mücadelede yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe Kalkışmasının bastırılması sırasında yaralananlar memur olabilecek.

– Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların alacakları yetki belgesi için yapacakları harcamalar 2020 yılına kadar İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

TAŞERONLARIN MAAŞI YÜKSELECEK

Sözleşmeler iş performansına, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Performansı yüksek olan, emekliliğe kadar çalışacak. Ücretleri aynı işi yapan personelden daha az ise, aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Yani bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak.

SINAV İLE YAPILABİLECEK

Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa, ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek.

SSK STATÜSÜNDE HESAPLANACAK

Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Sözleşme yapılan personel çakılı olacak, yani tayin isteyemeyecek. Emeklilikleri ise 4A yani eski adıyla SSK statüsünde hesaplanacak.

MAAŞ VE TAZMİNATA DEVLET GARANTİSİ

Bir başka formülde ise sözleşme yerine devlet garantisi getiriliyor. Burada da maaşlar ve kıdem tazminatlarına devlet garantisi getirilecek. Sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor.
Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında. Kalan personel yine belli bir süre aynı statüde çalışacak ancak iş, maaş ve tazminat garantisi korunacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI

Hangi formül uygulanırsa uygulansın, güvenlik soruşturması mutlaka yapılacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırmada 657 sayılı kanunun 48'inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.

EMEKLİLİĞİ GELEN YARARLANAMAYACAK

Taşeron işçilerden sosyal güvenlik sistemine göre emeklilik yaşı geçmiş olanlar yeni düzenleme içerisinde yer almayacaklar. Mevcutta taşeron işçiler emeklilik hakları konusunda 4/a’lı olarak bilinen SSK çalışanları ile aynı haklara sahip konumdalar. Bu çerçevede de kamu çalışanı personel statüsüne geçiş sonrası emekliliğe üç yılı kalmışsa 4/a koşullarında emekli olacaklar.

KURUM DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLECEK

Yapılacak yeni düzenleme sonrası da şu anda çalıştıkları kurumlarda çalışmaya devam edebilecekler. Başka kurumlara geçiş talepleri ise o kurumlar tarafından yapılacak özel sözleşmeler kapsamında mümkün olacak. Geçiş sürecinde taşeron işçilerle yapılacak özel sözleşmelerde bu konu sözleşme ile güvence altına alınacak.
Kamu personeli statüsüne geçişi getiren düzenleme sayıları 720 bini bulan taşeron işçileri kapsayacak. Bu kapsamda da belirli bir tarihten itibaren taşeron işçi olanları kapsayacak. O tarih Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırılacak. Böylece o tarihten sonra ilk kez taşeron işçi olarak işe girenler düzenlemeden yararlanamayacak.

BELEDİYE ŞİRKETLERİ ARTIK DEVRE DIŞI

Taşeron işçi uygulamasında belediyelerde asıl işveren yanında çalışan kişiler kapsamda yer alması üzerinde durulduğu öğrenildi. Ancak, belediyelerin kurduğu şirketlerin bünyesinde çalışan taşeron işçilerin kapsama dahil edilmeyeceği dile getiriliyor. Yine bu konunun da Bakanlar Kurulu ile siyasi iradenin belirleyeceğine dikkat çekiliyor.

GEÇMİŞTE DAVA AÇAN VAZGEÇECEK

Kamu personeli statüsünde istihdam edilecek taşeron işçilerin geçmişte haksızlığa uğradıkları gerekçesi ile çalıştıkları kamu kurumlarına açtıkları davalardan vazgeçmeleri gerekecek. Çünkü kamu personel statüsüne alımlarının kamuya yeterince bir maliyeti olacağı için ayrıca, söz konusu davaların maliyet getirmemesine özen gösteriliyor.

BAŞVURULAR ÇALIŞILAN KURUMA

Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun ardından Bakanlar Kurulu’nda son şekli verilen yeni statünün mali, sosyal haklarını belirleyen yasal düzenleme de hızla gerçekleştirilecek. Düzenleme yılsonuna kadar yasalaşacak şekilde yetiştirilecek. Kamuda personel çalıştırmayı düzenleyen birçok farklı yasada da yeniden düzenlemeler yapılacak. Yasal düzenleme çıktıktan sonra hak sahipleri çalıştıkları kurumlara müracaat edecek. İşlemler sonuçlanıncaya kadar taşeron firmada çalışmalarını sürdürecekler.

TAŞERON KALKSIN, MEMUR İŞİ YAPAN MEMUR, İŞÇİ İŞİ YAPAN İŞÇİ OLSUN

Yıllardır biz bu konu üzerinde çalışma yapıyoruz. Her iki günde bir bunu konuşuyoruz. Ülke gündemine getiriyoruz. İşçilik yapan işçi olması lazım, memurluk işi yapıyorsa memur olsunlar. Devletin çatısı altında olsunlar. Taşeron ortadan kalksın. Taşeron örgütleri var her ilde, buradan her ilden temsilciler çağrılıp ortak toplantı yapmak lazım. Bizzat yaşayanlarla görüşmek lazım. Taşeronda çalışanların bir kısmı örgütlü, bazıları sendikacı değil. Bundan bir iki sene önce sorun daha büyüktü, asgari ücret dahi almıyorlardı, ölüm izni, doğum izni yoktu. Ucube bir sistemdi. Bu arkadaşlarımızı devletin çatısı altında çalıştırmak lazım. Aracıya verilen bu arkadaşlarımıza verilmeli."

TÜRK-İŞ NEDİR?

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, kısaca Türk-İş, 1952 yılında kurulan Türkiye'nin ilk büyük işçi konfederasyonudur. Genel Merkezi Ankara'dadır. Genel Başkanı Ergün ATALAY'dIr. 35 üye sendikası vardır.

Taşeron ne demek? Taşeron işçi anlamı nedir?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Taşeron işçiler günümüzde artık bir çok iş ve birçok şirket tarafından yardımcı işlerde kullanılmaktadırlar. Taşeron işçilerin bu denli fazla tercih edilmesinin sebebi, asıl iş sahiplerinin yani şirketlerin yanında çalıştırdıkları işçilerin sigorta, sosyal imkanı vb. masraflarından kurtularak üzerindeki yükleri taşeron firmalara atmak istemelerindendir. Şirketler bu şekilde daha fazla kar gütme amacı taşımaktadırlar. Fakat henüz tam olarak tanımı yapılmamış, çalışma şartları iyileştirilmemiş hatta tam olarak oturtulamamış taşeron işçilerin hakları bu gibi durumlarda kenara atılarak haddinden fazla çalıştırılıp emeklerinin karşılığını tam olarak alamamaktadırlar.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı
Renkleri festivali 'Holi' Nepal'de kutlandı