Süt içmek uyku getirir mi, uyumak için faydası var mı? uyumadan önce süt içmek faydalı mı?

Birçok insan uyumadan önce süt içerek daha iyi uyuyacaklarını düşünüyorlar. Özelikle çocuklara uykudan önce uyumaları için süt verilir. Peki ama süt gerçekten uyku getirir mi?

Yatmadan önce süt içmenin ne kadar faydalı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda belli oldu. Uykuya hazırlayıcı bir etkeni olsa sütün uyku getirdiği neredeyse söylenenemez.

Yatmadan önce ılık süt içerseniz uykuya dalmanıza yardımcı olacağını farklı kaynaklardan, defalarca duymuş olmalısınız. Aslında bunun bir garantisi yok. Daha doğrusu, etkisi kişiden kişiye değişebilir. Süt, alfa albümin denilen bir protein içerir. Bu protein triptofan aminoasitlerinden oluşuyor. Triptofanın yapısında indol halkasıdenilen bir organik bileşik bulunur. Bu bileşik serotonin ve melatonin salgılarında damevcut. Serotonin uyku düzenini koruyan, mutluluk, canlılık ve zindelik hissi veren bir sinir iletici. Dolayısıyla sütteki alfa albüminitüketmek, triptofan seviyesini artırmak anlamına geliyor.

Ancak uyku araştırmalarından elde edilen sonuçlar, triptofanın uyumaya yardımcı olabilmesi için çok yüksek miktarlarda tüketilmesi gerektiğini gösterdi. Sütte ayrıca bir de metabolizmada düzenleyici işlevlere sahip biyoaktif peptit, stresi azalttığı bilinen kazein hidrolizat bulunur. Bunlar sayesinde uyku öncesinde vücudu rahatlatıp uykuya hazırlıyor olsa da gerçekten uykuyu getirmesi için ayrıca bol miktarda magnezyum içeriyor olması gerek. Magnezyum açısından zengin bir süt tüketiliyorsa işe yaraması mümkün. Yine de herkeste aynı etkiyi yarattığı söylenemez.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”
Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”