Ömer Çelik: AB Türkiye'ye şantaj yapıyor

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerezi Ömer Çelik yurt dışında verdiği bir röportajda, AB üyeliği müzakereleri kapsamında Türkiye'ye şantaj uygulandığını belirtti.

AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda İngiliz basınına açıklamalarda bulundu.

Financial Times'ın haberine göre Bakan Çelik Londra'da Perşembe günü verdiği röportajda "AB müzakere sürecini Türkiye'ye şantaj yapmak için kullanmak AB kurumlarını zayıflatıyor ve itibarsızlaştırıyor" dedi.

Bakan Çelik 12-14 Eylül tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'yı ziyaret etmişti.

Gazetenin haberinde Bakan Çelik'in İngiltere'yi bu kapsamın dışında tuttuğunu söylediği belirtiliyor.

Habere göre Bakan Çelik "İngiltere, darbe girişimini takip eden günlerde Türkiye'nin yanında durarak ve savunma kapasitesini güçlendirmeye yardımcı olarak, gerçek bir müttefik, bir rol modeli gibi davranıyor" dedi.

Çelik, İngilizlerin aksine diğer ülkelerin "ilişkileri ilerletecek bir yol bulmak yerine şantaj yapacak malzeme bulmaya çalıştıklarını" kaydetti.

AB'nin yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Türkiye hükümetinin attığı adımlarla AB ile müzakerelerin çöküşü için zemin yarattığını söylemişti.

Bakan Çelik'in açıklamaları Juncker'in bu sözlerinin hemen ertesinde geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ülkesinde düzenlenecek seçimler öncesi rakibi Sosyal Demokrat lideri Martin Schulz ile karşı karşıya geldiği televizyon tartışmasında Türkiye'nin AB'ye üye olmaması gerektiğini dile getirmişti.

Bakan Çelik röportajda Juncker ile Almanya'ya "Türk kahvesi eşliğinde diplomasi yürütme" çağrısında bulundu.

Çelik, Juncker ve Merkel'i "Türk demokrasisiyle dayanışma göstermek için" 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'ye gelmemekle eleştirdi.

Bakan Çelik, AB müzakerelerinin yargı ve temel haklarla ilgili 23'üncü ve adalet, özgürlük ve güvenlik ile ilgili 24'üncü fasılların açılması çağrısında da bulundu.

Gazete, AB ile müzakere sürecinin donmuş olduğunu ve darbe girişimi sonrası onbinlerce kişinin tutuklanması ve kamu işlerinden çıkarılması nedeniyle AB'nin Türkiye'ye mesafeli yaklaştığını yazdı.

Bakan Çelik, AB'nin, göçmenler için 3 milyar euroluk yardım yapmak, Türkiye vatandaşlarına vize serbestisi getirmek ve müzakere sürecinde yeni başlıklar açmak gibi sözlerini tutmadığını da söyledi.

Gazete Brüksel'in Türkiye'ye göçmenler için Mayıs itibariyle 811 milyon euroluk yardım yaptığını açıkladığını yazdı.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Ünlü isimlerin zaman içerisinde yaşadıkları şaşırtıcı değişimler
Ünlü isimlerin zaman içerisinde yaşadıkları şaşırtıcı değişimler