Ne kadar emekli maaşı alırım | Ne zaman emekli olurum hesapla 2019

Ne kadar emekli maaşı alırım sorusunun yanıtı haberimizden bulabilirsiniz. Ne zaman emekli olabileceğinizi ve 2017 emekli maaşı hesaplama işlemlerini sizlerle paylaşıyoruz.

 Türkiye'de milyonlarca insan çalışma hayatından kurtulmak adına emeklilik günlerini iple çekiyor.

Ne zaman emekli olurum? Emekli maaşı hesaplama nasıl yapılır? İşte bu sorular üzerine hazırladığımız haberden tüm ayrıntıları görebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı olan tüm vatandaşlar, ne zaman emekli olabilirim uygulamasını kullanarak bilgilerini görebilirler. Ayrıca 2017 emekli maaşı hesaplaması da e-devlet ya da SGK sistemleri üzerinden öğrenilebiliyor. İşte detaylı açıklamalar.

Ne zaman emekli olurum? bilgileri için tıklayınız

Emeklilik hesaplama için tıklayınız

Emekli maaşı sorgulaması için tıklayınız

Ne zaman emekli olurum işleminin yanında emeklilik için sunulan diğer hizmet ''emekli maaşı sorgulama''işlemidir. Emekli maaşı sorgulama yapacak olan kişiler, emekli olduktan sonra kendilerine bağlanacak olan emekli maaşının ne kadar odluğunu öğrenmektedir. Bu bağlamda eğer siz de emekli olduktan sonra ne kadar maaş alacağınızı öğrenmek istiyorsanız emekli maaşı sorgulama yapabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama için SGK tarafından açılan özel sayfa size bu konuda yardımcı olacak ve kolay bir şekilde emekli maaşı sorgulama yaparak sonuca ulaşmanız sağlanacaktır.
Yurtdışı Borçlanma İşlemleri Nasıl Yapılır?Kişilerin yurtdışı borçlanma işlemlerini yapması için dilekçe vermesi gerekmektedir. İlgili dilekçe resmi olarak “Yurtdışı Hizmet Borçlanma Talep Dilekçesi" olarak adlandırılmaktadır. Dilekçe SGK'nın remsi internet sitesinden indirilebileceği gibi aynı zamanda SGK'nın şubelerine gidildiğinde şubelerden de alınabilmektedir. Bu bakımdan kişiler kurumda form doldurmak istemediği durumlarda online olarak dilekçeyi bilgisayara indirerek doldurabilir. Böylece kuruma teslim edilmesi yeterlidir.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?
SGK tarafından kullanıma sunulan SSK maaş sorgulama sayesinde sizler de emekli maaşınız için bilgi alabilirsiniz. Online olarak yapılacak işlemlerde üstelik herhangi bir ücret alınmadığından dolayı kişiler herhangi bir bedel ödemeden kolay bir şekilde işlemler tamamlanabilmektedir. Bu açıdan istenildiği zaman SSK maaş sorgulama hizmetleri kapsamında bilgi alınabilmektedir. Kişilerin SSK maaş sorgulama işlemleri için uygulama formunu doldurması gerekecektir. Formun doldurulmasının ardından ise sistem tarafından kişilerin ne kadar maaş alacağı hesaplanarak belirlenecektir. Böylece SSK maaş sorgulama yapan kişiler sonuç sayfası üzerinden kolay bir şekilde sonucu öğrenebilmektedir. Sistemin SGK tarafından desteklenmesi ve sonuçların güncel mevzuatlar uyarınca yapılması, kişilerin resmi bilgilere ulaşmasını sağlamaktadır.

SGK emekli maaşı hesaplama işlemleri belirli kurallara göre yapılmaktadır. İşe başlama tarihi, malullük ya da iş gücü kaybının olup olmadığı gibi bilgiler SGK emekli aylığı hesaplama işlemi için gerekli olmaktadır. Bunun dışında SSK emekli maaşı hesaplamada en önemli kriter ilk kez SSK'lı olarak işe giriş tarihidir. Ancak staj ya da çıraklık okulunda yapılan sigorta buna dahil değildir. SGK emeklilik maaşı hesaplama işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sayfasında bir uygulamayı çalışanların hizmetine sunmuş bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde emekli maaşı hesaplama işlemi gerçekleştirilebilir.

SGK Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?
SGK'nın internet sayfasında bulunan bu uygulama ile sigortadan emekli olacak kişilerin emekli maaşı hesaplamasına olanak sağlanmaktadır.

SSK ya da 4A kurumu için ne zaman emekli olurum sistemi:
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve yeni adi 4A olan SSK birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, simdi anlatacağımız şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirler. Üstelik burada anlatacağımız emeklilik hesaplama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu yönü ile emeklilik hesaplaması yapmak çok pratik bir işlem haline gelmektedir.

Bu doğrultuda, SSK yani 4A kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, şu şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
• Burada SSK yani 4A kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, https://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
• Hemen sonrasında, burada yer alan "4A Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
• Daha sonraki aşamada; "doğum tarihinizi" "işe giriş tarihinizi" "ilk tescil tarihinizi" ve "prim günlerinizi" sistemde yer alan bu bölümlere yazınız.
• Bu arada, SSK yani 4A birimi üzerinden emeklilik hesaplaması yapmadan önce eğer bilmiyorsanız; prim, hizmet ve işe başlama tarihi bilgilerinizi öğrenmenizi tavsiye ederiz. Çünkü emeklilik hesaplaması yapılırken, görüldüğü üzere, bu bilgiler sizden istenmektedir.

BAĞ-KUR ya da 4B kurumu için ne zaman emekli olurum sistemi;
Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı olarak faaliyet gösteren ve yeni adi 4B olan BAĞ-KUR birimine bağlı olarak çalışan vatandaşlar, simdi anlatacağımız şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirler. Üstelik burada anlatacağımız emeklilik hesaplama işlemleri internet üzerinden yapılabilmektedir. Bu yönü ile emeklilik hesaplaması yapmak çok pratik bir işlem haline gelmektedir.
Bu doğrultuda, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna bağlı olarak çalışan bir vatandaş iseniz, şu şekilde emeklilik hesaplaması yapabilirsiniz;
• Burada, BAĞ-KUR yani 4B kurumuna göre emeklilik hesaplaması yapabilmek için, ilk önce, https://uyg.sgk.gov.tr adresine giriş yapınız.
• Hemen sonrasındaki aşamada, burada yer alan "4B Ne Zaman Emekli Olurum" uygulamasına giriş yapınız.
• Daha sonraki aşamada; "Emeklilik türünüzü" "Cinsiyetinizi" "Doğum tarihinizi" "Maluliyet durumunuzu" "Maluliyet derecenizi" "Erken yaşlanma" durumunuz varsa onun bilgisini ve "Bakıma muhtaç malul çocuğunuz" varsa onun da bilgisini, sistemde yer alan ilgili bölümlere yazınız.
• Son olarak, "tamam" seçeneğine tıklayınız.

Emekli Maaşı Sorgulama
Ne zaman emekli olurum işleminin yanında emeklilik için sunulan diğer hizmet ''emekli maaşı sorgulama''işlemidir. Emekli maaşı sorgulama yapacak olan kişiler, emekli olduktan sonra kendilerine bağlanacak olan emekli maaşının ne kadar odluğunu öğrenmektedir. Bu bağlamda eğer siz de emekli olduktan sonra ne kadar maaş alacağınızı öğrenmek istiyorsanız emekli maaşı sorgulama yapabilirsiniz. Emekli maaşı sorgulama için SGK tarafından açılan özel sayfa size bu konuda yardımcı olacak ve kolay bir şekilde emekli maaşı sorgulama yaparak sonuca ulaşmanız sağlanacaktır.

Emeklilik Kriterleri Tamamlanmazsa Ne Olur?
Emeklilik kriterlerinin tamamlanmadığı durumlarda, kişilerin sigortası üzerinden emekli olması mümkün olmayacaktır. Bu tür durumlarda yapılabilecek tek bir işlem bulunmaktadır. Prim borçlanması ile eksik primler tamamlanabilmektedir. Özellikle emeklilik yaşı hesaplama işlemleri sonrasında yaş açısından emeklilik kriterlerinin tamamlandığını gören fakat prim eksikliği nedeniyle emeklilik için başvuru yapamadan sigortalılar, prim borçlanması yapabilmektedir. Prim borçlanmasında eksik primlerin ödenmesi şartı ile prim açısından da emeklilik kriterleri tamamlanabilmektedir. Bu açıdan emeklilik yaşı hesaplama işlemleri sonrasında hemen emekli olmak adına prim durumu incelenebilir. Prim borçlanmasında kadın ve erkekler için askerlik ve doğum olmak üzere iki farklı borçlanma işlemi yapılabilir durumudur.
Yapılacak Düzenleme Nedir?

Maaştan Yüzde 7 Kesinti
Bürokratlar bir süredir Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in talimatıyla, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözümü için çalışmalarını sürdürüyordu. Bürokratlar, çalışmalarını tamamladı. Tasarıda emekli olmasına 2 yıl ve daha az süre kalanlar üzerinde duruluyor. Düzenlemeye göre; bu kişiler, maaşlarından yüzde 7 ila 11 oranında kesinti yapılarak emekli olabilecek. Maliye Bakanlığı'nın da çalışmalarla ilgili görüşleri alınacak. Uygulama mali dengeyi bozmayacak şekilde değerlendirilecek. Düzenleme tamamlandığında Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

Sorun 1999'da Ortaya Çıktı
Emekli olma şartlarını belirleyen yasa 1999 yılında yapılan yeni bir yasa ile değiştirilmişti. Yeni yasayla çalışanların emekli olma şartları değiştirilmişti. Buna göre; 1999 yılından sonra işe girenler için daha önce kadınlarda 38 olan emeklilik yaşı 58'e, erkeklerde ise 43'ten 60'a çıkartılmıştı. SSK'ya tabi çalışanların emeklilik gün sayıları ise 7 bin olarak belirlendi. Bu tarihten önce işe girenler için 1976 yılına kadar geriye dönük 'kademeli yaş ve gün şartı' getirildi. Emeklilikte yaşa takılan milyonlarca kişinin gözü şimdi Eylülde Bakanlar Kurulu kararında olacak.

ERKEN EMEKLİLİK BORÇLANMA YOLUYLA MÜMKÜN
Erkeklerde askerlik borçlanması, kadınlarda ise doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik mümkün oluyor. Bunun yanı sıra bazı meslek grupları için ise yıpranma payı erken emekli olmayı mümkün kılıyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI
Askerliğini işe girmeden önce yapan çalışanlar, 1 yıl erken emekli oluyor. Askerlik borçlanması, işe giriş tarihini borçlanılan zaman kadar geri çekiyor. Böylece emeklilikteki yaş şartı 1 yıl önceye gelirken, prim şartı da 75 gün azalıyor. Askerliğin tamamının borçlanılması gerekebileceği gibi, bazı durumlarda 1 ay bile borçlanmak yaşı 1 yıl öne çekebiliyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanlar için de borçlanma imkanı var. Fakat burada yaşı geri çekme durumu olmuyor. Eğer primler eksikse bu sayede primleri tamamlayarak, yine erken emeklilik imkanı doğuyor.

DOĞUM BORÇLANMASI
Sigortalı olduktan sonra doğum yapan kadınlar, 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. Doğum borçlanması yapabilmek için borçlanılan sürelerde çalışmamış olmak ve çocuğun yaşaması şartı bulunuyor. Her çocuk için 720 gün borçlanma hakkı var. 3 çocuk için doğum borçlanması yapanlar, 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazanabiliyor. Çalışan anneler, ne kadar prim eksiği varsa o kadar borçlanarak, bu süreleri emeklilik hesabına katabiliyor. Prim tamam ise ve yaş bekleniyorsa o zaman borçlanmaya gerek yok. Çünkü doğum borçlanması yaşı geriye çekmiyor.

BAKAN FARUK ÇELİK AÇIKLAMASI
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) emekilik şartlarından prim ödemelerini ve hizmet sürelerini doldurmalarına rağmen yaşa takılan kişileri kapsar. Son zamanlarda 7'den 70'e tüm vatandaşları ilgilendiren Torba Yasası'nda emeklilikte yaşa takılanların (EYT) da üzerinde duruldu. Torba yasası birçok vatandaşı ekleyecek şekilde kabul edildi.
Bakan Faruk Çelik, yaşamış olduğumuz ülkemizde genç emeklilik olduğuna dikkat ederek, “Şu an 50 yaşında emeklilik var. Bunun daha ne gencini emekli edeceksiniz? Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey var mı? Konuştuğumuz konu bu değil, karıştırılıyor. Art niyetli bazı kesimler 'erken emeklilik' deyip insanlara gereksiz yere ümit veriyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Bunu bütün vatandaşlarımızın bilmesinde yarar var" ifadesini kullandı.

Erken emeklilik konularında meydana gelen yanlış anlamaların daha önceden de yapıldığına dikkat çeken Bakan Faruk Çelik, “38-40 yaş emekliliğinin ne anlama geldiğini, bunun acılarını, sıkıntılarını, Mali yükünü anlatacak olan tek ve en deneyimli ülke Türkiye'dir" dedi. Bakan Faruk Çelik bu konular ile ilgili son yaptığı açıklamada 50 yaşında emeklilik varken erken emeklilik gibi bir şeyin gündeme getirilmesinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Erken emeklilik açısından kadınlara verilen doğum borçlanması ve erkeklere verilen askerlik borçlanmasının farklı bir borçlanma olduğunu Çelik belirtti. Bakan Faruk Çelik kademeli olarak emeklilik yaşı artışı için, “Burada vatandaşın mağduriyeti esas değil. Tam tersine bunlar vatandaş merkezli düzenlemelerdir." dedi. Yasa düzenlenip resmen açıklandığında haberimizde sizler için paylaşacağız...

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

TÜM YORUMLAR (1 adet)
Ömer avcı
17.12.2018 08:45
Ne kadar maaş alırım
 
  Dünyanın en eğlenceli vahşi yaşam fotoğrafları
Dünyanın en eğlenceli vahşi yaşam fotoğrafları