Körlere yeniden görme yeteneği kazandıran tedavi geliştirildi

ABD'li ve Hintli bilim insanlarının geliştirdiği yeni bir yöntem sayesinde beyin travması geçiren hastalardaki görme bozuklukları iyileştirildi. Bazı hastalarda görüş yeteneği mükemmel hale geldi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi sadece 2010 yılında 2,5 milyon kişinin beyin travmasına bağlı sebeplerle ABD hastanelerine başvurduğunu belirtiyor. Bu tarz yaralanmalar hastanın görüş yeteneğinde de ciddi zararlara sebep olabilir hatta körlüğe yol açabilir. Ancak araştırmacıların geliştirdiği yeni yöntem sayesinde, beyin travması geçiren hastaların görme yetenekleri düzeltilebiliyor. Hatta hastalar ameliyatın ardından mükemmel görüş yeteneğine sahip oluyor.

Washington Üniversitesi ve Hindistan L.V. Prasad Göz Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen ve Ophtalmology dergisinde yayımlanan bir araştırmada 20 adet hastaya Terson sendromu için göz ameliyatı yapıldı. Genellikle travmatik yaralanmalar sebebiyle ortaya çıkan bu rahatsızlıktan mustarip hastalardan bazıları her iki gözünü de kullanamıyordu. Toplamda 28 adet göze ameliyat yapıldı.

Zaman iyileşme ihtimaline etki etmiyor

Vitrektomi olarak bilinen yöntemde hastanın gözünde, lensin ardında oluşan jel benzeri doku çıkarılıp yerine tuzlu bir solüsyon yerleştiriliyor. Araştırma öncesinde hastalar travmanın ardından üç aydan az süre içinde tedavi olanlar ve üç aydan fazla süre içinde tedavi olanlar şeklinde ikiye ayrıldı.

Ameliyattan sadece bir ay sonra hastaların görüş yetenekleri ortalama 20/1290’dan 20/40’a kadar yükseldi. Birkaç ay içinde ise neredeyse tüm hastalar 20/20 (normal göz görüşü) görüş yeteneğine sahipti.

Araştırmacılar, yaralanma ve ameliyat arasında geçen sürenin hastaların iyileşmesine etki eden bir faktör olmadığının altını çizdi. Bu önemli bir gelişme çünkü bazen kazanın hemen ardından hastayı hayatta tutmak için başka ameliyatlara öncelik vermek gerekiyor. Doktorların göz ameliyatı için acele etmelerine gerek olmadığını bilmesi işlerini kolaylaştıracak bir durum. Bu yöntem sayesinde her yıl milyonlarca insanın görme yeteneğini kaybetmesinin önlenebileceği ifade ediliyor. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti...
Bodrum Masalı sevenlerini üzerek veda etti...