Nihai ne demek

Katar, 4 Arap ülkesinin ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği 13 maddelik talepler listeyi reddetti.

Nihai mal nedir? (Ekonomi)
(Final goods) Aynca bir işleme gerek olmaksızın doğrudan doğruya tüketim veya yatırım amacıyla kullanılabilen mallardır. Üretim amacıyla kullanılacak olan ham maddeler ve ara mallarından farklı bir grup oluştururlar. Nihai mallar doğruca nihai talebe giderler. Bir ekonomide nihai talep ise özel tüketim harcamaları, kamu tüketim harcamaları, sabit sermaye oluşumu ve ihracattan oluşur. Buna bir de nihai mal stokları eklenmelidir. Stoklar dönem içinde üretilen fakat dönem sonuna kadar tüketimde veya sermaye birikiminde kullanılmayan nihai malları ifade eder. Belirtmek gerekir ki üretilmiş bir mal olarak doğrudan doğruya nihai talebe gidebileceği gibi, bir ara mal olarak başka malların üretiminde de kullanılabilir. O bakımdan çifte hesaplamayı önlemek için Gayri Safi Milli Hasılanın hesaplanmasında yalnızca nihai mallar ve hizmetler dikkate alınır.

Nihai talep nedir? (Ekonomi)
(Final demand) Üretilen malların doğrudan doğruya tüketim veya yatırım amacıyla talep edilmesi durumu. İhracatı da nihai talep unsurları arasında saymak olanağı vardır. Kullanış amaçlan bakımından üretilen mallar iki gruba ayrılabilir: Birisi nihai talebe gidenler, diğeri de öteki mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılanlar. Nihai talebe giden, diğer bir deyişle nihai kullanım için talep edilen mallara Nihai Mal adı verilir. Diğer mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılanlara da ara malları adı verilir..

-------------------------

Katar, 4 Arap ülkesinin 13 maddelik talep listesini reddetti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al-Sani, taleplerin gerçekçi ve mantıklı olmadığını söyledi.

ABD ve İngiltere'nin bu taleplerin mantıklı olmasını istediklerini hatırlatan Al-Sani, 4 Arap ülkesinin bu talebi yerine getirmediğini söyledi.

İstenilen taleplerin Katar'la ilgili meselenin terörle mücadelede olmadığını gösterdiğini ifade eden El-Sani, Katar'a abluka uygulayan Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 13 maddeden oluştuğu ifade edilen taleplerinin Kuveyt aracılığıyla Doha yönetimine ulaştırıldığı uluslararası basına yansımıştı.

Suudi Arabistan, BAE, Yemen, Mısır ve Bahreyn 5 Haziran'da yaptıkları açıklama ile Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Suudi Arabistan, BAE ve Bahreyn, ülkelerinin hava sahasını Katar'a kapatarak, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılmasını istemişti. Katar'a karşı yapılan diplomatik ablukaya Maldiv Adaları ve uluslararası toplumca meşruiyeti olmayan darbeci general Hafter destekçisi Libya Tobruk hükümeti de katılmıştı.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  2018 Grammy Ödülleri adayları belli oldu! (60. Grammy Ödülleri aday listesi!)
2018 Grammy Ödülleri adayları belli oldu! (60. Grammy Ödülleri aday listesi!)