İnternet oyunlarında şiddet ve cinsellik tehlikesi

Uzmanlardan anne ve babalara çocuklarıyla ilgili önemli bir uyarı geldi. Buna göre; internetteki şiddet ve cinsel içerikli oyunların çocukları olumsuz etkilediğinin altı çizildi.

Uzman Klinik Psikolog Seden Celep Ekici, çocukların internette oynadığı oyunlar konusunda anne ve babalara uyarılarda bulunarak, "Çocuklar ekrandaki sanal ortamdaki görüntüleri maalesef dışarıda da sürdürme davranışı içerisinde olabiliyor" dedi.

"ÇOCUKLAR MODEL ALIYOR"

"+18" etiketi ile satılan cinsel ve şiddet içerikli oyunların internet kafelerde çocuklara oynatıldığı yönünde değerlendirmelerde bulunan Psikolog Seden Celep Ekici, günümüzde internetin kötü kullanımı yüzünden bu tarz haberleri zaman zaman duyduklarını belirterek, kendilerine konuyla ilgili başvuruların olduğunu kaydetti.

İHA'nın haberine göre; olumsuz görüntülerin çocuklara bir model alma davranışı olabileceğine dikkat çeken Ekici, "Maalesef günümüzde internetin kötü kullanımıyla ilgili bu tarz haberler duyuyoruz. Özellikle 18 yaş altı çocuklarda bir model alma davranışı olabiliyor. O olumsuz görüntülerin izlenmesi çocukların gündelik hayatında sürdürme eğiliminde gösterebiliyorlar. Dolayısıyla izlediği şeyi arkadaşına uygulama gibi veya evde annesine babasına öfkeyle birlikte gösterme şekli olabiliyor. Çünkü çocuklar sadece o ekran içerisinde olan sanal ortamdaki şeyleri dışarıda da sürdürme davranışı içerisinde maalesef olabiliyor" şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili kendilerine bir çok ailenin geldiğini ifade eden Ekici, "Bana da bu konuyla ilgili gelen bir çok danışanım oldu. Direkt bu böyledir diyebilmemiz doğru değil. O çocuğun alt yapısında neler yaşanmış yani aile yapısı düzeni nasıl herhangi bir psikiyatrik hastalığı var mıdır diye de görmek gerekiyor. Etkileyebilir destekleyebilir. Sonuçta çocukların hayal gücü çok geniştir. Oradaki gerçek ve hayali ayırt etme ile ilgili eğer çocuğun alt yapısında bir problem varsa destekleme anlamında etkisi olmuş olabilir" diye konuştu.Psikolog Seden Celep Ekici, çocukların internette oynadığı oyunlar konusunda anne ve babaları uyardı

"ÇÖZÜMÜ YASAK DEĞİL KISITLAMA VEYA LİMİT KOYMA"

Çocuklara internetin yasaklanmasının çözüm getirmeyeceğini kaydeden Ekici, "Gündelik hayatımızda interneti kesinlikle yasaklama gibi bir durum söz konusu olmuyor. Çünkü aile bireylerin de elinde sürekli telefon internet kullanımı olduğu için çocuğu tamamen bunun dışında bırakmak maalesef mümkün değil. Bunun için ne yapılabilir? Kısıtlama olabilir. Belirli bir saat limiti olabilir. Ailenin kontrolünde olabilir ama bu kontrolü çocuğa çok hissettirmeden çocuğa baskı altında vererek değil. Aile oyunları sürekli bakmalı eğitici bir oyun mudur? Değil midir? İçeriğinde ne var sürekli ailelerin bu anlamda denetimlerini öneriyoruz. Okul saatlerinde değil eve geldiği zaman değil, hafta sonları belki bu tarz şeylerin içinde olabilirler" ifadelerini kullandı.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bir dönem Yeşilçam'ın aranan çocuk oyuncusuydu... Büyüdükten sonra hem kendi hem mesleği değişti...
Bir dönem Yeşilçam'ın aranan çocuk oyuncusuydu... Büyüdükten sonra hem kendi hem mesleği değişti...