Hükümet memurlara son zam teklifini açıkladı

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki zam görüşmeleri sona erdi. Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018'in ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3.5 oranında teklif yaptıklarını duyurdu.

Memur maaşlarına ilişkin Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklama yapıyor;* 11 hizmet kolumuza ilişkin tekliflerin değerlendirildiği komisyon çalışmalarımız oldu. Beklentiler, ihtiyaçlarla ilgili talepler vardı. 776 maddeden oluşan talep listesiyle karşı karşıyaydık. 14 Ağustos tarihinde önce genele ilişkin değerlendirmelerimizi yaptık. İlk teklifimizi değerlendirmelerden sonra paylaştık.

* Memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 3, 2019 yılında da aynı şekilde yüzde 3, artı yüzde 3 zam teklifimiz olmuştu. Biz ara değerlendirme sonrasında 2018 ilk 6 ayda yüzde 3.5, ikinci altı ayda yüzde 3.5, 2019 yılında da ilk 6 için yüzde 4, artı ikinci 6 için yüzde 5 olarak revize ettik.

* Önümüzdeki dönemde üzerinde çalışmak üzere not aldığımız birçok husus oldu. Kamudaki kurullarımızın da etkin çalışması bizim önceliğimiz olacak. 2 yıllık konularda birçok sıkıntının talebin daha erken vakitlerde sonuca ulaşması için takipçi olacağız. Olumlu olarak bugün burada çok da iyi teklif verdiğimize inanıyorum. Hepinize teşekkür ederim.

Memur-SEN Başkanı Ali Yalçın'dan açıklama;

* Toplu sözleşme sürecimizin son gününde saatler kaldı sürecin sonuçlanmasına. Önemli bir aşamaya geldiğini görüyorum. İlk teklife bütün hizmet kollarımızla birlikte kapalıyız kartonuyla tepkimizi ortaya koyduk. Süreç Bakanımızın da ifade ettiği gibi takvim adım adım işledi.

* Kamuda çok fazla sorun var. Bu süreci hepimiz adım adım izliyoruz. Bizim bu toplu sözleşmede de bir kez daha ifade etme fırsatı bulduğumuz şey kamu sorun çözmek yerine sorun üretiyor. Bu çözüm mekanizmalarının yeniden ele alınmasına ihtiyaç olduğunu bir kez daha süreç ispat etmiştir.

* Mesajlar yoluyla verilmeye çalıştı teklifler. Bizim bu konuya ilişkin bir cümle kurmamız mümkün olmadı. Bize mesaj değil rakam lazım diyerek tepkimizi ortaya koyduk. Bugün ifade edilen teklif elimize kalemi veriyor ama mürekkebi koymuyor.

* Bize zammı enflasyon canavarı değil, toplu sözleşme masası versin çağrımız karşılık bulmuştur. Milletin adamı versin kısmı karşılık bulmamıştır. Biz de bir adım atacağız. Bütün reflekslerimizi eksiksiz yansıttık. Bu teklif sonrası konuyu bütün boyutuyla değerlendireceğiz ve ayrıca bir teklif sunacağız. Her 2 taraf için de imza altına aldığımız toplu sözleşmenin altında olmayı çok doğru bulmuyoruz.

BİR ÖNCEKİ TEKLİF YÜZDE 3 OLARAK AÇIKLANMIŞTI

Üye yapısının belirlenmesinde hükümetin daha ağırlıklı olduğu Hakem Heyeti'nin son kararı memura verilecek zam oranında da son belirleyici olacak. 2010 yılına kadar Hakem Heyeti kararları hükümet açısından bağlayıcı değildi. Ancak o yıl yapılan anayasa değişikliği ile Hakem Heyeti kararına uymak taraflar açısından zorunlu hale getirildi.

Hakem Heyeti, Bakanlar Kurulu'nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı'nın belirleyeceği dört üye, sendikalar tarafından seçilecek dört üye ve sendikalar tarafından belirlenecek yedi üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üyenin yanısıra, Bakanlar Kurulu'nun akademisyenler arasından seçeceği bir üyeden oluşuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu geçen hafta toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında memurlara 2018 ilk 6 ayda yüzde 3, ikinci altı ayda yüzde 3, 2019 yılında da aynı şekilde yüzde 3, artı yüzde 3 zam teklif etmişti. Sarıeroğlu altı aylık enflasyonun, ilgili tutarı aşması halinde fark ödeneceğini de belirtti.

Memur-Sen Başkanı Yalçın ise teklifin ardından masaya yüzde 16 ve yüzde 18 oranında ilk teklif ile geldiklerini belirterek kamunun teklifini müzakere etmeye değer bulmadığını belirterek "Bu teklife kapalıyız. Yeni makul teklifler bekliyoruz" demişti. Hükümet ve memur sendikalarının yürüttüğü toplu görüşmeler yaklaşık 3.2 milyon kamu görevlisi, 1.9 milyon memur emeklisini doğrudan ilgilendiriyor.

MEMUR-SEN 3 ALTERNATİF ÖNERİYORDU

Memur-Sen hükümete üç alternatifli teklif sunmuş ilk teklifte, 2018 yılının ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 6, 2019'un ilk altı ayında yüzde 10, ikinci altı ayında yüzde 8 zam talep etmişti.

İkinci teklifte, 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam talep ediliyor. 1 Ocak 2019'dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 lira net zam, aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam istendi.

Üçüncü teklif ise 1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam ile, 2019 için birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam talebini içeriyor.

KAMU-SEN VE KESK'İN ÖNERİLERİ

Türkiye Kamu-Sen, 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah
paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8'lik artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı teklifinde bulundu.

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) ise diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artış yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3,450 liraya çıkarılmasını istiyor.

Hükümet geçtiğimiz ayın başında kamu işçileriyle 2017-2018 zammı için uzlaşmış, işçilere bu yıl için yüzde 7.5+5 zam
verilmesi kararı alınmıştı. 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Türkiye’nin en genç liderleri (40 yaşın altındaki 40 genç listesi)
Türkiye’nin en genç liderleri (40 yaşın altındaki 40 genç listesi)