Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kimdir, nereli, kaç yaşında?

Merakla beklenen YAŞ toplantısı 4 saatlik bir sürenin ardından sona erdi. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarında değişikliğe gidildi. Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz kimdir?

 Yüksek Askeri Şura toplantısının sona ermesinin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığı için görev değişikliğine karar verildi. Buna göre yeni Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz oldu.

üksek Askeri Şura toplantısı saat 15:00 civarında sona erdi. Toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. YAŞ'ta Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değiştiği belirtildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanlığı'na Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Hasan Küçükakyüz'ün geldiği iddia edildi.

HASAN KÜÇÜKAKYÜZ KİMDİR?

Hava Pilot Tümg. Hasan Küçükakyüz 1957'de Trabzon/Of’da doğdu. Yukarı Kışlacık İlkokulu, Şehit Ahmet Türkan Ortaokulu ve Of Lisesini tamamlayarak 1974 yılında Hava Harp Okuluna girmiş ve 30 ağustos 1978 tarihinde Harp Okulu’nu bitirerek Teğmenliğe nasbedilmiştir.

1978-1980 yıllarında 2’nci Ana Jet Üs K.lığında pilotaj eğitimini takiben 3’üncü Ana Jet Üs K.lığında harbe hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra 191’inci Filo kol uçucusu olarak atanmışlardır.

1985-1987 yılları arasında Hava Harp Akademisindeki eğitimini tamamlayarak, kurmay subay olmuştur. 1987-1988 yılları arasında Hava Harp Okulu Komutanlığında öğrenci bölük komutanlığı, 1988-1990 yılları arasında 6’ncı Ana Jet Üs Komutanlığı eğitim subaylığı, 1990-1994 yılları arasında 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığında 182’nci Filo Kol Komutanlığı üs eğitim kısım amiri, 182’nci Filo Harekat Subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

1994 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden mezun olmuş, 1994-1996 yılları arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında üs eğitim kısım amirliği, 1996-1997 yıllarında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında f-16 Öncel Filo Komutanlığı, 1997-2000 yılları arasında Hv.k.k.lığı Hrk.bşk.lığı Eğt.d.bşk.lığında uçuş eğitim subayı ve uçuş eğitim şube müdürlüğü, 2000-2002 yılları arasında 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı Değerlendirme ve Denetleme Bşk.lığı ve Harekat Komutanlığı görevlerinde bulunmuştur.

2002-2003 yıllarında Hv.k.k.lığı Hrk.Bşk.lığı plan Harekat Daire Bşk.lığında Harekat Şube Müdürü olarak görev yapmıştır. 30 ağustos 2003 tarihinde Tuğgeneralliğe terfi ederek Hv.k.k.lığı Per.d.bşk.lığı ve Hv.er Eğt.tug.k.lığı görevlerinde bulunmuştur.

30 ağustos 2008 tarihinden geçerli olarak Tümgeneralliğe terfi ettirilmiş ve Hv.Eğt.K.lığı komutan yardımcısı olarak atanmıştır. 4 mayıs 2009 tarihinden itibaren Hava Harp Okulu komutanı olarak görev yapmaktadır.
Nuray Küçükakyüz hanımefendi ile evli olan Tümg. Hasan Küçükakyüz, Cem ve Kaan adında iki erkek çocuk babasıdır.

HASAN BÜYÜKAKYÜZ: ÖLMEYE HAZIR BİRİYİM

Korgeneral Küçükakyüz, Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosundan sorumlu İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'ya müşteki sıfatıyla ifade vermişti. İfadesinde devleti, vatanı, milleti ve bayrağı için 42 yılını vermiş, ölmeye hazır biri olduğunu söylemişti.

Küçükakyüz, 14 Temmuz Perşembe günü Işıklar Askeri Hava Lisesinin İzmir'in Aliağa ilçesindeki kampına gidip incelemede bulunduğunu ve bunu da fotoğraflarla kanıtlayabileceğini belirterek, "Darbe girişiminden bir gün önce Yeşilköy Hava Harp Okulunda düzenlenen toplantıya katılmadım. O gün İzmir'deydim" demişti.
Muharip Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Şanver'in kızının, Moda Deniz Kulübü'ndeki düğününe katılmak üzere eşiyle beraber cuma günü İstanbul'a hareket ettiğini kaydeden Küçükakyüz, darbe gecesine ilişkin şunları anlatmıştı:

"Saat 22.30 gibi herkes aramaya başladı. Düğüne katılan komutanlar, telefonla bağlı birliklerine ulaşmaya çalıştı. O sırada MAK timi gelip, bizi koruyacaklarını söylediler. Karşı çıktık, yaptıklarının yanlış olduğunu söyledik. Kendime hakim olamayıp 'Ne yaptığınızı zannediyorsunuz?' diye bağırınca silahlar patladı, ellerimizi bağlayıp bizi aldılar. Benimle dokuz komutanı, helikoptere bindirdiler. Türk Silahlı Kuvvetlerine sızmış şerefsizler, Moda Deniz Kulübü'ndeki düğünde bizi aldıktan sonra İstanbul üzerinde 2-3 saat helikopterle döndürdü. Bu süreçte Maltepe, Kara Harp Okulu ve Yalova'ya inip tekrar kalktık. En sonunda Kara Harp Okulu'nda helikopterden indirdiler."

YAŞ TOPLANTISI NEDİR NEDEN YAPILIR?

YAŞ diğer bir ifade ile Yüksek Askeri Şura toplantısı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bünyesinde Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), TSK'nın tüm önemli meselelerini inceleyen ve bunlarla ilgili karar alan bir yüksek kuruldur.

YAŞ Toplantısında neler yapılır?

Savaş gücü çalışmaları, silahlı kuvvetlere ait olan kanun tasarıları hükümete bildirilmek üzere bu kurulda açıklanır. YAŞ Toplantısına kimler katılır? Yüksek Askeri Şura başkanlığını Başbakan üstlenirken, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı, Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı ile TSK'ya mensup tüm Orgeneral/Oramiral rütbesindeki komutanlar bu toplantıya katılır. YAŞ Genel sekreteri Genelkurmay II. Başkanıdır.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Daha uzun yaşamanın 11 önemli sırrı...
Daha uzun yaşamanın 11 önemli sırrı...