Güneş tutulması ne zaman saat kaçta? NASA TV canlı yayını

Çok nadir yaşanan olaylardan güneş tutulması bu akşam gerçekleşecek. Peki tutulma saat kaçta başlayacak? Türkiye'den izlenebilecek mi? İşte merak edilenler...

Büyük güneş tutulması bugün gerçekleşiyor. Güneş tutulması Türkiye’den izlenemeyecek ancak güneş tutulmasını ABD temelli bazı kaynaklar canlı yayında saniye saniye dünyaya aktaracak. ABD’li bilim insanları, bugünkü tam tutulmanın, Güneş’in koronası hakkındaki sırları açığa çıkarmak adına eşsiz bir bilimsel araştırma fırsatı sunacağı fikrindeler.

NASA CANLI YAYINLAYACAK

En net olarak Kuzey Amerika’dan izlenecek olan güneş tutulması’nı NASA kendi internet sitesi üzerinden canlı yayınlarla tüm dünyaya aktaracak. NASA’nın güneş tutulmasına özel yayınını aşağıdaki link üzerinden canlı olarak izleyebilirsiniz.

GÖRÜLEBİLECEK EN HARİKA ŞEY

Redlands Üniversitesi'nde görevli Fizik ve Astronomi Profesörü Tyler Nordgren, The Guardian'a yaptığı açıklamada, “Tüm hayatımı bir astronom olarak gökyüzünü inceleyerek geçirdim. Samanyolu galaksisine, yıldızlara, meteor yağmurlarına baktım. Ama bu; kendi gözlerimle görebileceğim en harika şey,” sözleriyle güneş tutulmasını yorumladı. Tutulma sırasında hava gündüz vakti neredeyse tamamen kararacak. 

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN NEREDE İZLENEBİLECEK?

Astronomiyle ilgilenenlerin beklediği ikinci güneş tutulması ise 21 Ağustos 2017 tarihinde tam şeklinde oluşacak ancak bu iki güneş tutulması da Kuzey Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden görüntülenebilecek. Tutulma saat 21.45'te başlayacak. Aşağıdaki linkten bu müthiş anı takip edebilirsiniz.

NASA TV GÜNEŞ TUTULMASI YAYININI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Güneş’i açık şekilde görebileceğiniz bir noktaya ihtiyacınız bulunuyor. Tutulmadan birkaç gün önce seçtiğiniz yerden Güneş’i açıkça gördüğünüzden emin olun. En önemlisi gözlerinizi koruyacak gereçleri yanınızda bulundurun. Ayrıca kamera ve akıllı telefonlarınızın lenslerini korumayı unutmayın.

ASLA ÇIPLAK GÖZLE İZLEMEYİN!

Takip için koruyucu gözlük, basit bir projeksiyon cihazı veya bir karton bile yeterli olabilir. Ancak koruyucu gözlüğünüz olsa bile Güneş tutulmasını asla dürbünle izlemeyin. Çünkü gözleriniz yeterli şekilde korunmaz. Teleskop veya dürbünle tutulmayı izlemek için de koruyucu gözlüklerde kullanılanlardan çok daha güçlü filtrelere ihtiyaç duyuluyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Halit Akçatepe filmleri
Halit Akçatepe filmleri