Fazla kahve tüketimi zararlı mı?

Günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz kahvenin gereğinden fazla tüketilmesi, ne gibi zararlara neden oluyor? Fazla kahve tüketiminin olası zararları neler?

Kafein, nikotin ve çikolatanın bilişsel işleri ve yaratıcılığı artırdığını belirten Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Sermin Kesebir, şu değerlendirmelerde bulundu: “Sosyal ilaçlar yani legal maddeler diye de tanımlayabileceğimiz nikotin ve kafein, ulaşımı daha kolay olan, haz veren ve istenilen psikolojik durumları ortaya çıkaran maddeler. Bu maddeler bilişsel işlerin ve yaratıcılığın artmasına neden oluyor. Bu maddeler ayrıca legal de oldukları için bu anlamda sıkça tercih ediliyor.

KAHVE, BEYİNDE NEYİ DEĞİŞTİRİYOR?

Bu maddeler beyinde neyi değiştiriyorlar, ne üzerine etkililer diye baktığımızda temel olarak iyilik hissi veriyorlar. Dikkati ve işleyen belleği daha aktif hale getiriyorlar. Çikolata, stres verici aktivitede anksiyete düzeyini azaltıyor. Nikotin ve kafeinin anksiyete üzerine pozitif etkileri bulunuyor.”

BAĞIMLILIK TEHLİKESİ

Nikotin ve kafein tüketiminin artmasının bağımlılığa yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Kesebir, “Bu maddeler her ne kadar legal ürünler de olsa illegal bağımlılık geliştirebiliyorlar. Ama bu daha yavaş bir şekilde ve daha uzun sürede oluyor. Kullanımdan, zararlı kullanıma ve bağımlılığa geçişleri daha uzun sürede oluyor. Bağımlılık sonucu ödül sistemi üzerinde birtakım bozulmalara yol açıyorlar” dedi.

KAHVE ARTI NİKOTİNDE BİPOLAR BOZUKLUK

Bu tür maddelerin fazla kullanımının vücut üzerinde birçok zararlara neden olabileceğini belirten Kesebir, “Özellikle nikotin kanserler başta olmak üzere pek çok bedensel hastalığın nedeni olan faktör. Kafein ve nikotin tüketimi, bipolar bozuklukta olumsuz etkilere neden olabiliyor. Duygu durum üzerine de etkileri bulunuyor. Nikotin ve kafein duygu durumunu kalkındırıyor, yukarı çekiyor. Kafein belli bir miktarın üzerinde alındığında anksiyeteyi uyaran bir madde haline geliyor ve tetikliyor” diye konuştu.

ÇİKOLATA DEPRESYONU TETİKLİYOR

Kafeinin az miktarda tüketilebileceğini açıklayan Prof. Dr. Kesebir, fazlasının zarar verdiğini söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Kafein hakkında bugün zehirlenme tanımları var: Uyarılmışlık, tedirginlik, kaygı ve korku gibi. Çikolata ise daha çok depresyonda kalkındırıcı etki gösteriyor. Bipolarite ile bugün için çok fazla ilişkilendirilmiyor. Ama tarihsel olarak baktığımızda bugünün atipik depresyon belirtilerine uyan birtakım semptomlardan bahsedilmiş.” 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Bilgisayarı ile evlendi
Bilgisayarı ile evlendi