Direksiyon sınavı tarihleri belli oldu mu?

29 Temmuz'da gerçekleşen ehliyet sınavının ardından sürücü adayları direksiyon sınavının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Direksiyon sınavı tarihi ve daha fazlası haberin devamında...

Sürücü adayları 29 Temmuz'da zorlu ehliyet sınavını geride bıraktı. Ehliyet almak için son aşama olan direksiyon sınavını iple çeken sürücü adayları, MEB'den gelecek direksiyon sınavı tarihini merak ediyor. 

Yazılı sınav sonuçlarına göre 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaklar. Peki direksiyon sınavı ne zaman yapılacak? MEB tarihi belirledi mi? İşte o detaylar..

Ehliyet sınav sonuçları için meraklı bekleyiş sona erdi. Binlerce sürücü adayı 29 Temmuz'da gerçekleştirilen Ehliyet sınavının iki hafta sonunda MEB sürücü adaylarına sınav sonuçlarını duyurdu.

Şimdi ise direksiyon sınavının ne zaman yapılacağı merak konusu. Buna göre tarihle ilgili ise net bir açıklama henüz gelmedi.

BİR SONRAKİ SINAV SONBAHARDA

Kurumda yer alan takvimde gelecek sınavın ne zaman yapılacağına ilişkin bilgiler de kurslarına devam eden adaylarla paylaşıldı. 7 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan sınava katılan yeni adaylar ya da bir önceki sınavlardan başarısız olmuş olan kişiler yeterli puanı almaya çalışacaklar.

70 PUANI ALAN DİREKSİYON SINAVINA GİREBİLECEK

70 puan ve üzerinde sonuç elde eden adaylar ehliyetlerini alabilmek için son aşama olan direksiyon sınavına girecekler. Direksiyon sınavının tarihi ile ilgili net bir açıklama yapmayan kurum ilgili birimlere ve ehliyet kurslarına sınavın tarihini göndereceği yazı ile duyuracak.

DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

- Aday sürücü koltuğuna oturmadan önce heyecanını yenmeli ve konstantre içinde olmalıdır.

- Direksiyon sınavına giren aday, kontağı çalıştırmadan önce yapması gerekenler: Koltuk ayarlaması, aynaları ayarlaması, aday manuel vitesli bir arabada sınava girecekse vitesi boşa alması.

- Arabayı çalıştırdıktan sonra adayın yapması gerekenler: Aday kolunu pencere tarafına uzatmamalı, her iki eliyle direksiyona hakim olmalı. Hız sınırlarına göre arabayı kullanmalı (ne çok yavaş, ne çok hızlı). Aday yanındaki hocasıyla ve arkadaki görevlilerle konuşmamalı, soru sorulduğunda gözlerini yoldan ayırmadan cevap vermeli.

- Şerit değiştirmede hızlı hareket etmemeli; ilk önce geçeceği şerite doğru sinyal vermeli ve yan aynalardan o şeriti kontrol etmeli (Görevlilerin en çok dikkat ettiği durum), diğer şerite geçerken direksiyonu hemen çevirmemeli, yavaşça hareket etmeli.

Direksiyon sınavında aday arabanın içinde 30 dakika kalmışsa, sınavı geçmiş demektir. 30 dakikadan önce eğer aday arabadan indirildiyse, sınavı geçersiz olarak görülmektedir.

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILACAK?

“M”, “A1”, “A2”, “A” ve “B1” sınıfı direksiyon sınavında adaylar, kask, dizlik, yelek takarak akan trafikte yapılan davranışlar, araç bilgisi sorgulama, kalkış esnasında motoru stop ettirme ve ayakları toplarken dengeyi sağlayamama, konilere çarpma ve ayak çalıklarının açık unutularak yere değmesi, düşme ve ani fren reaksiyonları sınav gözetmeni tarafından dikkat edilecek hususlar arasında yer alacak.

“B”, “C1”, “C”, “D1”, “D”, “BE”, “C1E”, “CE”, “D1E”, “DE” ve “F” sınıfı için direksiyon sınavına giren adayların, emniyetli ve rahat kalkış yapma, kalkış ve duruşlarda (sağa-sola) sinyal verme, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanma, araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemeyerek aracı stop ettirme, araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı gibi davranışları gözlemlenecek.

Geri geri park etme: “B”, “C1”, “C”, “D1” ve “D” sertifika sınıfı araçlarda, park edecek aracın bir buçuk katı uzunluğundaki (farklı uzunluklardaki HB/SEDAN araçlar için ayrı ayrı) ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki araç arasına veya yüksekliği en az 100 cm olan konilerin arasındaki yatay ve dikey çizgilerle belirlenen alana tek hamlede girip, bu alan içinde en fazla iki hamle yaparak aracı kaldırıma veya konilere çarpmadan kaldırıma paralel ve kaldırım ile araç arasındaki mesafenin 50 cm den fazla olmayacak şekilde EK-5 şemaya göre park yapmayı, “BE”, “C1E”, “CE”, “DE” ve “D1E” sertifika sınıfı araçlarda geri geri park etme işlemleri ise araca römork takılı olarak EK-6 şemada belirtildiği gibi park yapmalarını sağlayan davranışlar göz önünde bulunduracak.

EHLİYET SINAV SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

Ehliyet sınav sonuçları Milli eğitim Bakanlığı'nın Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfası üzerinden erişime açılacak. Sonuçlar erişime açıldığı andan itibaren adaylar TC kimlik numaraları ile sorgulama yapabilecek. 70 puan ve üzeri alan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Jennifer Lopez'den şaşırtan çıplaklık itirafı!
Jennifer Lopez'den şaşırtan çıplaklık itirafı!