Barzani'nin referandum kararına Fransa da karşı çıktı

Fransa Dışişleri Bakanı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumu hakkın olumsuz ifadeler kullandı. Referandumu destekleyen sadece İsrail bulunuyor.

 Kuzey Irak'ta yapılması planlanan referandum için Fransa'dan sert bir açıklama geldi.

 Fransa Dışişleri Bakanı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumunun uygunsuz olduğunu söyledi ve Bağdat ile Erbil arasında diyalog çağrısı yaptı.

SADECE İSRAİL DESTEKLİYOR

Amerika Birleşik Devletleri, İran, Rusya, Irak, Fransa, İngiltere ve Türkiye Barzani'nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna karşı çıkarken sadece İsrail referandumu destekliyor.

IRAK VE TÜRKİYE'DEN SON İRAN'DAN DA UYARI GELDİ

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Irak'ta ayrılmak için 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde bölgede tansiyon giderek artıyor. Bağdat ve Ankara'dan peş peşe gelen açıklamaların ardından Tahran'dan da IKBY'yi uyaran bir açıklama geldi.

TİCARET RESTİ

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, IKBY'nin Irak'tan ayrılması durumunda Erbil ile yapılan bütün anlaşmaların askıya alınacağını söyledi. "Irak'ın komşularının referanduma karşı olması, IKBY için zor bir durum ortaya çıkaracaktır" diyen Şemhani, bölgeye olan bütün sınır kapıları ile yolları kapatacaklarını ve ticareti durduracaklarını söyledi.

HAŞDİ ŞABİ SALDIRABİLİR

Daha önce de İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani, referandum yapılırsa Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Peşmerge'ye saldırmasını engelleyemeyeceklerini söylemişti. Peşmerge ve Haşdi Şabi daha önce Musul operasyonunda aynı safta savaşmışlardı.

IKBY'NİN 'ÜÇ TARAFI' REFERANDUMA KARŞI

Bağdat yönetiminden gelen 'Asker müdahaleye hazırız' açıklaması ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak sınırında başladığı askeri tatbikatın ardından İran'dan gelen bu açıklama aynı zamanda IKBY'nin fiili olarak kuşatılması anlamına da geliyor.
Zira Doğu sınırının tamamında İran'a komşu olan bölge, Kuzey'de Türkiye, Güney'de ise Bağdat yönetimiyle çevrilmiş durumda. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Suriye ile olan batı sınırı ise terör örgütü PYD'nin kontrolünde bulunuyor. Bu da bölgenin en büyük gelir kaynağı olan ve Türkiye-Irak petrol boru hattıyla ihracatı yapılan petrol ticaretine darbe vurulması anlamına gelebilir.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları
Oscar Ödülleri'nin unutulmaz anları