Bağkur borçlularına kötü haber

Borçları bulunan Bağkurlu'lar Af yasası çıkınca heyecanla gittikleri SGK şubelerinde “Bağkurlu’lar Mayıs 2015 öncesi borçları yapılandıramaz” cevabını alınca büyük bir hayal kırıklığına uğradı.

'Af yasası' adı altında 19 ağustosta yürülüğe giren ve Bağkur borçlularını heyecanlandıran haber ile SGK müdürlüklerine giden Bağkurlu'lar üzüntülü bir şekilde geri döndü.

Sadece son 1 yıl için

Af yasasıyla heyecanlanan Bağkurlu’lar Kurban Bayramı tatilinin ardından SGK şubelerine akın etmeye başladı. Çoğu, borçlardan kurtulmak ve emekli olmak istiyordu. Ancak büyük umutlarla gittikleri SGK şubelerinden hayal kırıklığıyla döndüler. Çünkü af yasası Bağkurlu’ların sadece 1 Mayıs 2015 ila 30 Haziran 2016 arasındaki prim borcunu kapsıyor. Başka bir deyişle yasa son 1 yıllık borca kolaylık getiriyor.

150 bin TL’ye varan borç

Yasayı en çok da Bağkurlu esnaf beklemekteydi. Ancak eksik çıkan kanun nedeniyle hem esnaf hem de şirket ortakları mağdur oldu. Borcunu ödemek isteyen Bağkurlu’lara indirimsiz prim borcu çıkarıldı. Ödenememiş dönemlerle ilgili 150 bin liraya varan prim borcu çıkarılan Bağkurlu dahi var. Oysa yasanın kapsadığı 1 yıllık dönemdeki borçların gecikme zammı ve faizi silinip enflasyona göre hesaplanıp daha düşük tutarlara çekiliyor.

Dondurulan süreler dahil edilmiyor

Posta'dan Bilal Emin Turan'ın haberine göre; mağduriyetin diğer nedeni ise 2015’te çıkan ‘Torba Yasa.’ O yasayla 1.5 milyon Bağkurlu’nun 12 ay ve daha fazla prim borcu donduruldu (silindi). Bu süreler istenildiğinde ihya (canlandırma) edilebilecekti. Bu, büyük kolaylıktı. Ama son çıkan af yasasıyla dondurulan bu süreler yapılandırılmaya dahil edilmedi. SGK, ihyayı talep edenlere güncel değerden borç çıkarıyor. Bu da çok yüksek prim borçlarının (150 bin lira gibi) gündeme gelmesine neden oluyor!

‘Bİr an önce yasal düzenleme şart’

Af yasasının eksik çıktığına ve 1.5 milyon Bağkurlu’yu mağdur ettiğine dikkat çeken Vergi ve SGK uzmanı yazarımız Ekrem Sarısu, mağduriyetin giderilmesi için şu öneride bulundu: “Eksiklik bir iki maddelik bir yasa ile giderilebilir. Meclis açıldıktan sonra ‘6736 Sayılı Yasa’ya ek geçici bir madde konularak 2015’teki sigortalılık süresi ‘durdurulmamış’ gibi eski prim borçları üzerinde yapılandırmaya gidilebilir.”

‘Yasa bu haliyle kimseyi emekli etmez’

Son yasa ile prim borcu olan hiçbir Bağkurlu’nun emekli olamayacağına dikkat çeken Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Aykut Akın şöyle dedi: “Mevcut af yasasında vergi borcu olanlar gecikme faizinin çoğundan kurtuluyor. Ancak prim borcu olan Bağkurlu bundan yararlanamıyor. Son 1 yıl için af yasası çıkarmanın sigortalıya ve devlete bir faydası yok. Faydası olacaksa ihya da devreye alınmalı. Yasaya bariz yanlış maddeler koymuşlar. Bunların kasıtlı yapıldığını düşünüyorum.”

 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Vahşi yaşamın gülümseten yüzü
Vahşi yaşamın gülümseten yüzü