Android VPN uygulamaları virüs dolu

İnternet erişimi engellendiğinde akla ilk VPN uygulamaları geliyor. Fakat Android VPN uygulamalarının virüs yaydığı açıklandı.

 CSRIO, New South Wales Üniversitesi ve Berkeley California Üniversitesi ekiplerince yapılan bir araştırmaya göre Android için geliştirilmiş 283 VPN uygulamasının yüzde 38'inde virüs ya da zararlı yazılım bulunuyor.
VPN servisleri üzerinden kötü amaçlı saldırganlar kullanıcı bilgilerine “isterlerse” ulaşabiliyor. İnternet erişimi engellendiğinde kullanıcıların yöneldiği VPN uygulamalarının kendilerine duyulan güveni istismar ettiği, gerekli güvenliği sağlamadığı, internet trafiğini bile şifrelemediği tespit edildi. Kullanıcılarına anonimlik sağlaması beklenen VPN servislerinde bulunan virüsler, kullanıcının özel bilgilerine ulaşmakla kalmıyor SMS bile atabiliyor.
Araştırma sonucunda en fazla virüs ve zararlı yazılım bulunduran uygulamalar şu şekilde:

OkVpn
EasyVpn
SuperVPN
Betternet
CrossVpn
Archie VPN
HatVPN
sFly Network Booster
One Click
Fast Secure Payment

Bu uygulamalardan OkVpn, EasyVpn, SuperVPN, HatVPN ve sFly Network Booster Google tarafından Play Store'dan kaldırıldı. Fakat benzer isimlerde VPN uygulamaları hala markete eklenmeye devam ediyor; diğer uygulamalar ise hala indirilip kullanabiliyor. Hatta araştırma sonucunda tehlikeli bulunan Betternet uygulaması 5 milyon Android kullanıcısı tarafından kullanılıyor. Bu da virüsün ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bu yüzden uzmanlar güvenilir olmayan uygulamaların indirilmemesini öneriyor. Uygulama indirdikten sonra uygulamanın sizden istediği izinleri iyi irdelemeniz gerekiyor. Örneğin SMS, Arama yapma, Kamera kullanma gibi izinler VPN uygulamaları açısından gereksiz ve bu tip isteklerde bulunan uygulamaları kullanmamanız gerekiyor.
Araştırmacılar tarafından geliştirilen PrivMetrics adlı uygulamayı kullanarak telefonunuzdaki VPN uygulamalarını denetleyebiliyorsunuz. Bunun dışında Opera VPN uygulamasını kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  Antik Mısır'ın 4 bin yıllık gizemi çözüldü
Antik Mısır'ın 4 bin yıllık gizemi çözüldü