ALES geç başvurusu nasıl yapılır - ALES son başvurular ne zaman?

ALES sonbahar başvurularının sona ermesinin ardından başvuruya geç kalanlar için ALES geç başvuru tarihleri merak ediliyor. ALES geç başvurusu nasıl yapılır - ALES son başvurular ne zaman?

 ALES başvurularını kaçıranlar için büyük bir fırsat olan ALES geç başvuruları yarın itibariyle başlayacak. Peki ALES son başvurular ne zaman?

ALES için geç başvuru işlemleri 18 Ekim’de yapılacak. Adaylar geç başvuru gününde hem aday işlemleri sisteminden başvurularını yapacak hem de sınav ücretini ödeyecekler. 19 Kasım’da gerçekleştirilecek sınav için bazı değişiklikler de yapıldı. Değişiklikler kapsamında sınavın süresi ve soru sayısı düşürüldü. ALES puanı geçerlilik süresi 5 yıla çıkarıldı.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES GEÇ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

ALES geç başvuru işlemleri, diğer sınavlarda olduğu gibi ÖSYM aday işlemleri sistemi üzerinden yapılacak. Sisteme giriş yaparak başvurusunu yapan adaylar, ALES ücretini de ödeyerek başvuru işlemini tamamlayacak. Normal başvuru sürecinde başvuran adaylar 90 Türk Lirası ücret ödediler. Geç başvuru gününde başvuracak adaylar ise 135 Türk Lirası ücret ödeyecekler. Ödeme, ÖSYM’nin ‘’Ödemeler’’ alanı üzerinden kredi kartı ya da banka kartı ile gerçekleştirilecek.

ALES geç başvuru yapan adaylar sınava sadece Ankara’da girebilecek.

ALES PUANI NEREDE KULLANILIR?

ALES puanı; yükseköğretim kurumlarında okutman, öğretim görevlisi, araştırma görevlisi, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacısı kadrolar için açıktan atamalarda kullanılır. Öğretim görevlisi dışında kalan kadrolar için naklen atamalarda da kullanılabilir. Bu kadrolar dışında, lisansüstü eğitim ve yurt dışı eğitimler için de ALES puanı kullanılır.

ALES’TE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

ALES için bazı değişiklikler yapıldı. 19 Kasım’da yapılacak olan sınavdan itibaren uygulamaya konulacak değişiklikler; sınavın soru sayısı 160’tan 100’ düşürüldü. 180 dakika olan sınavın süresi 150 dakikaya indirildi.

ALES puanı geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı. Daha önce Sayısal-1, Sayısal-2 ve Sözel-1, Sözel-2 olarak dört bölüme ayrılan sınavda sadece sözel ve sayısal olarak iki bölüm olacak. ALES sözel ve ALES sayısal puan hesaplamalarında değişiklik olmadı. ALES eşit ağırlık puanı hesaplamasında ise sayısal ve sözel testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı.

ALES TEST İÇERİĞİ

ALES sözel testinde adaylara; sözcükte anlam, cümlede anlam, paragrafta anlam; cümleyi ve metni tamamlama; düşüncenin akışını bozan ifadeyi bulma gibi başlıklar altında yer alan sorular sorulur. Adayların dil bilgisi dışında daha çok sözel olarak akıl yürütme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

ALES sayısal testinde adaylara; temel işlemler, geometri ve tekli, ikili, üçlü problemler gibi başlıklar altında yer alan sorular sorulur. Bu bölümde de adayların analiz etme ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

 

Yorum Yaz

Yorumunuz alındı!

Yorumunuz başarıyla kaydedilmiştir ve onaylandıktan sonra yayına alınacaktır.

İsim gerekli!

Mesajınızı yazınız!

Henüz yorum yapılmamıştır.
  İlk bakışta yanıltan fotoğraflar (Photoshop yok)
İlk bakışta yanıltan fotoğraflar (Photoshop yok)